Zaradi direktive o e-zasebnosti število poročil o spolnem izkoriščanju otrok upadlo za več kot polovico

17.02.2021

Ameriški center NCMEC (Nacionalni center za pogrešane in izkoriščane otroke) je razkril, da je v šestih tednih po začetku veljavnosti direktive o e-zasebnosti število poročil o spolnem izkoriščanju otrok v Evropski uniji upadlo kar za 51 odstotkov. Izguba podatkov iz EU bo tako bistveno omejila možnosti preiskovanja zločinov, povezanih z nastajanjem in deljenjem posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu.

Ta rezultat je posledica dejstva, da kljub prizadevanjem globalne koalicije nevladnih organizacij in drugih akterjev na področju zaščite otrok (med njimi smo bili v Sloveniji tudi prijavna točka Spletno oko in središče ZIPOM: https://www.spletno-oko.si/novice/bodo-storilci-spolnih-zlorab-otrok-kmalu-lahko-neovirano-delili-posnetke-zlorab) Evropska unija do 21. decembra ni uzakonila izjeme, ki bi omogočala nadaljnje odkrivanje in prijave zlorab po spletu. Predlog namreč ni bil sprejet na srečanju trialoga Evropskega parlamenta, Sveta EU in Evropske komisije 17. decembra. Rešitev situacije naj bi se po prvotnem načrtu iskala na ponovnem sestanku konec januarja, a je bil ta preložen za nedoločen čas. Z vsakim dnem pravne negotovosti so otroci, uporabniki storitev (nekaterih) tehnoloških podjetij izpostavljeni nadaljnim nepotrebnim in nesprejemljivim tveganjem.

Microsoft, Google, Roblox, Linkedin in Yubo so po 21. decembru ocenili, da so pravna tveganja kljub nejasnostim zanemarljiva v primerjavi s škodo, ki bo povzročena ob neuporabi orodij za odkrivanje zlorab. Prav Facebook, ki je zaradi svoje velikosti ključni akter, pa je ocenil drugače in takoj prenehal z uporabo orodij za identifikacijo, prijavo in odstranjevanje gradiv s spolnimi zlorabami otrok v Evropi. Več: https://www.spletno-oko.si/novice/facebook-prenehal-uporabo-nekaterih-orodij-za-prepoznavanje-zlorab