Z vsakim ogledom njenega intimnega posnetka se Stephanie ponovno počuti zlorabljeno

19.12.2017

Ne le objavljanje, tudi gledanje ter deljenje fotografij in posnetkov spolne narave, na katerih so mladoletne osebe, je kaznivo. To velja tudi, če je oseba na posnetku v dejanje privolila. O hudih posledicah za na tak način izpostavljene osebe priča zgodba Stephanie, ki jo je izkoristil bivši fant Chris.

Ko je bila Stephanie stara 16 let, je prek spleta spoznala 19-letnega Chrisa, s katerim sta najprej zgolj klepetala o glasbi in si pošiljala selfieje. Chris jo je že kmalu začel nagovarjati tudi k izmenjavi golih fotografij. »Na začetku nisem bila prepričana o tem, a ko mi je sam poslal nekaj svojih intimnih fotografij, je rekel, naj v zameno to storim še jaz«, pravi Stephanie. Prepričeval jo je, da pošiljanje razgaljenih fotografij ni nič takega in da to tako ali tako počnejo vsi. Na koncu je popustila.

Kmalu sta se spoznala tudi v živo in postala par. »Bil je sicer starejši, a v letih dovolj blizu, da me to ni motilo. Tudi moji starši zvezi niso nasprotovali«, pravi Stephanie. Ko ji je v nekem trenutku z odločnim glasom rekel, da bi spolni odnos posnameta, se je z njim kljub močnemu občutku nelagodnosti strinjala. Na možne posledice ni pomislila.

Svet se je za Stephanie sesul, ko jo je prijatelj obvestil, da je njen posnetek opazil na znani pornografski strani. »Hotela sem pobegniti od vsega, a nisem mogla niti zapustiti hiše. Moji prijatelji so bili razumevajoči, a nisem hotela govoriti o tem«. Počutila se je tako ranjeno in nesamozavestno, da je morala poiskati strokovno pomoč. Takrat se je vpletla policija, prek katere je izvedela, da je Chris s širjenjem posnetka ravnal nezakonito. Prav tako so ji policisti pojasnili, da zakon krši tudi vsak, ki si ta posnetek ogleda, saj je bila v času njegovega nastanka mladoletna.

Kljub temu, da je privolila v snemanje spolnega odnosa in da takrat še ni šlo za spolno zlorabo, je nato Chris izkoristil Stephanie in z objavo posnetka storil nezakonito dejanje. Sedaj je vpisan v register spolnih prestopnikov. Ne glede na to Stephanie še čuti posledice: »Nikoli ne bom mogla preboleti tega, da bo ta videoposnetek ostal na spletu za vedno in da tega ne morem spremeniti. « Pravi tudi, da ji dejstvo, da si nekdo ta posnetek vedno znova ogleduje povzroča slabost, počuti se znova in znova izkoriščano in razosebljeno.

Vir: LADBible, maj 2017 (https://features.ladbible.com/the-age-of-consent-stephanies-story/)