Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Vsak peti otrok v Evropi je žrtev spolnega nasilja

18.11.2019

Na pobudo Slovenije je Svet Evrope pred petimi leti 18. november razglasil za Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, in sicer z željo po večji ozaveščenosti javnosti o takšnih dejanjih in o potrebi po njihovem preprečevanju. Tema letošnjega dne je opolnomočenje otrok za zaustavitev spolnega nasilja.

Kot navajajo v Svetu Evrope, je treba otrokom zagotoviti priložnosti, podporo in sredstva za sodelovanje pri oblikovanju in implementaciji ukrepov, programov in drugih iniciativ, katerih namen je preprečevanje in obravnava spolnega izkoriščanja. V društvu SOS telefon k temu dodajajo, da so otroci prepogosto postavljeni ob stran pri odločanju o stvareh, ki se jih neposredno tičejo.

Spolna zloraba otrok je prisotna v vseh družbah, vendar pa zaradi številnih ovir ni mogoče pridobiti popolnoma jasne slike o njeni razširjenosti in globini. Večina primerov ostane neprijavljenih, pri mnogih pa do razkritja mine tudi več let. Po navedbah SOS telefona dostopne statistike o razširjenosti kažejo, da je v Evropi vsak peti otrok žrtev ene od oblik spolnega nasilja, v kar 70 do 85 odstotkih primerov pa je storilec nekdo, ki ga otrok pozna.

Spolna zloraba otroka ima različne oblike. Lahko se zgodi v družinskem krogu, lahko gre za pornografijo ali prostitucijo, v kateri so udeleženi otroci, za pridobivanje otrok za spolne namene, grooming ali spolni napad vrstnikov. Velik del spolnih zlorab pa se dogaja tudi v spletnem prostoru. Podrobneje o e-zlorabah, njihovem poteku in posledicah lahko preberete na strani Spletnega očesa, kjer lahko vsakdo odda anonimno prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok.

 

Vir: STA

Foto: Pixabay

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja

Logotip MJU

Logotip URSIV


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov | Izjava o uporabi osebnih podatkov