Več kot 1.000 mladih na Danskem je obtoženih širjenja golih posnetkov mladoletnikov

22.01.2018

Na Danskem je policija več kot 1.000 mladih soočila z obtožbo zaradi širjenja dveh videoposnetkov in fotografije s spolno vsebino, na katerih sta bila dva petnajstletnika. Organi kazenskega pregona navajajo, da želijo poslati sporočilo mladim, da gre v takšnem primeru za kaznivo dejanje širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok.

Konec leta 2017 sta se na Danskem prek Facebooka razširila dva videoposnetka in fotografija spolne narave dveh petnajstletnikov. Facebook je o tem obvestil ameriške organe kazenskega pregona, ki so takoj obvestili danske kolege. Ti so zaradi širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok začeli obravnavati več kot 1.000 oseb, starih med 15 in 20 let. Policija bo vse storilce predala v obravnavo sodišču.

Danski policisti opozarjajo, naj mladi premislijo o tem, kaj storiti, preden naletijo na kakšne kočljive vsebine, še posebno, če te vključujejo mladoletne osebe, saj gre v takem primeru za distribucijo posnetkov spolnih zlorab otrok. Če bodo obsojeni, bodo, poleg kazni, dobili kriminalno kartoteko, ki jim bo preprečevala zaposlitev na delovnih mestih, kjer se dela z otroki, prav tako pa bodo imeli težave ob morebitnem potovanju v Združene države Amerike.

Vir: The Local, 15. 1. 2018 in Sporočilo za javnost danske Policije