V Turčiji bodo vpeljali prostovoljni sistem za filtriranje internetnih vsebin

24.10.2011

Predstojnik vladnega Organa za informacijske in komunikacijske tehnologije (OIKT) Tayfun Acarer  je dejal, da bodo v prihodnosti turški uporabniki spleta, če bodo želeli, lahko začeli uporabljati filtrirani sistem za varnejši internet. Sistem so pri omenjenem organu testirali tri mesece, uporabnikom pa zanj ne bo treba plačati. V tej državi je sicer 40 milijonov uporabnikov internetnih storitev, Turki pa se uvrščajo na tretjo mesto v Evropi, glede na to, koliko časa preživijo na medmrežju. 

Po mnenju predstojnika obstajajo številne administrativne ovire in drugi razlogi, zakaj uporabniki v Turčiji za filter ne kažejo interesa. "Ko se odločiš, da želiš varnejši internet, moraš iti na naročniški center, kjer te preplavijo s količino postopkov, ki jih moraš opraviti", je dejal Acarer.

Turčija na leto dobi več prijav o neprimernih vsebinah na internetu kot katera koli druga država v Evropi. Govorimo oveč kot 200,000 pritožb na leto, medtem ko v primerljivih državah glede na število prebivalcev število pritožb ne preseže med 30,000 in 40,000. Gospod Acarer zato domneva, da imajo nekateri uporabniki resne pomisleke nad vsebinami, ki jih lahko najdemo na internetu. "Ti ljudje kažejo zanimanje za regulacijo, ker želijo varnejši internet", je povedal. "Z novim filtrirnim sistemom bodo uporabniki lahko uporabljali varnejši internet brez dodatnih stroškov, oziroma birokratskih ovir. Posredovati bo potrebno zgolj prošnjo preko spleta, na kar bo uporabniku dodeljeno uporabniško ime in geslo. S tem bo lahko pričel uporabljati filter. Prav tako bodo uporabniki lahko izbrali možnosti za otroke, oziroma družinski filter, znotraj katerega bodo obstajale različne nastavitve. Sistem filtriranja bodo lahko izključili kadar koli", je o delovanju sistema povedal Acarer.

Prostovoljni sistem filtriranja internetnih vsebin je nova različica zamisli, ki so jo pri OIKT predlagali maja letos in je predpostavljala obvezno izbiro sistema filtriranja. Zaradi številnih pritožb in pomislekov so prvotno idejo zavrgli.

Vir:http://www.worldbulletin.net/