Tudi Industrija si prizadeva za boljši internet za evropske otroke

23.05.2013

Prvega decembra 2011 je podpredsednica Evropske komisije in komisarka za Digitalno agendo Neelie Kroes lansirala CEO koalicijo za boljši internet za otroke. Po 433 dneh, številnih srečanjih in nešteto neformalnih razpravah je industrija petega februarja 2013 končno sporočila svoje individualna in skupna prizadevanja na tem področju. 

Koalicija, ki je skupaj zbrala preko 30 različnih ponudnikov internetnih storitev,  je obravnavala pet glavnih varnostnih vprašanj: implementacijo enostavnih prijavnih orodij; nastavitve zasebnosti glede na starost; širšo uporabo klasifikacije vsebin; širšo dostopnost in uporabo programov za starševski nadzor; in učinkovito odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok.

 Na Spletnem očesu nas je zanimalo predvsem, kakšni bodo odzivi industrije pri slednji, peti varnostni iniciativi, ki predlaga učinkovito odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok. Industrija je namreč že prejšnja leta ob tovrstnih razpravah kazala resno zadržanost glede uporabe tehničnih detekcijskih orodij, ki bi pripomogle k hitrejšemu prepoznavanju in odstranjevanju spornega gradiva. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, zato so proaktivno preventivo na področju nalaganja spornega materiala na splet odstranili iz svojega kroga nalog.

 Kakorkoli, zaveze, ki so jih sprejela podjetja na tem področju, vključevala izboljšanje nadzora nad procedurami odstranjevanja spornega materiala, tesno sodelovanje s prijavni točkami v Evropi s cilje, da bi dosegli čim prejšnji umik, ter nudenje dobrih praks odstranjevanja spornega materiala vsem podjetjem, ki niso del CEO koalicije.

 Več o sklepih CEO koalicije lahko preberete tukaj: http://www.fosi.org/emailers/fosibriefs-