Tehnološki velikani morajo pokazati ukrepe s področja preprečevanja spolnih zlorab otrok

31.08.2022
Avstralske oblasti zagrozile z denarno kaznijo

Avstralske oblasti so svetovnim tehnološkim velikanom, med njimi Applu in Facebooku, naročile, naj jim izrecno predstavijo konkretne ukrepe, ki jih izvajajo za preprečevanje zlorabe otrok na svojih platformah. Podjetjem, ki se na poziv ne bodo odzvala, so zagrozili z vsakodnevno denarno kaznijo.

Avstralska komisarka za e-varnost Julie Inman Grant je Applu in družbi Meta, ki je matično podjetje aplikacij WhatsApp, Facebook in Instagram, Microsoftu (vključno s platformo Skype), Snapu in Omeglu poslala pravno zavezujoča obvestila. V njih jih poziva, naj podrobno predstavijo ukrepe za preprečevanje nezakonitih vsebin, kot so posnetki spolnih zlorab otrok.

"Ker se vse več podjetij usmerja v storitve šifriranega sporočanja in uvaja funkcije, kot je prenos v živo, se bojimo, da se bo to grozljivo gradivo na teh platformah nenadzorovano širilo," je komisarka zapisala v izjavi.

Podjetja, ki se ne odzovejo v 28-ih dneh, lahko doletijo kazni v višini do 555.000 dolarjev na dan.

Avstralski regulator za e-varnost je od leta 2015 obravnaval več kot 61.000 pritožb glede nezakonitih in spornih vsebin, pri čemer se je večina nanašala na gradivo o spolnem izkoriščanju otrok.

Poročilo, objavljeno februarja 2022, je pokazalo, da je 11 odstotkov Avstralcev, starih od 14 do 17 let, poročalo, da jih je nekdo na internetu prosil, naj mu pošljejo svojo spolno podobo.

Vir: https://www.lismorecitynews.com.au/story/7881342/tech-giants-must-show-moves-on-child-abuse/