Švedski časniki ukinjajo anonimne spletne komentarje

01.09.2011

Več švedskih časnikov je naznanilo, da ne bodo več dopuščali anonimnih spletnih komentarjev, saj se jim zdi, da se sekcijo komentarjev izrablja za forume sovražnega govora.

Kot o zapisali na MMC portalu, so potezo spodbudili julijski morilski napadi desničarskega skrajneža Andersa Behringa Breivika na Norveškem.

Trije največji švedski časniki so tako objavili, da bodo komentiranje svojih člankov dopuščali le osebam, ki so se registrirale prek Facebooka ali podobnega portala. Ta poteza naj bi preprečila, da bi anonimni uporabniki v komentarjih na Aftonbladetu, Expressnu in Dagens Nyheteru širili sovražni govor.

Nuja po moderiranju komentarjev anonimnih spletnih uporabnikov je postala boleče očitna po Breivikovih napadih, v katerih je umrlo 77 ljudi, je povedal urednik dnevnika Aftonbladet, Jan Helin.

 

Bolj kakovostna razprava

Še en časnik, Dagens Nyheter, je začasno povsem onemogočil komentiranje, dokler ne najdejo ustrezne rešitve.

"Ideal je svobodna in odprta debata, ki ne potrebuje moderatorja. Žal je resničnost drugačna in forume za komentarje izkorišča mala skupina ljudi, ki jih uporablja za izražanje rasističnih mnenj," je pojasnil Bjorn Hedensjo, ki vodi portal Dagens Nyhtera.

Podoben sistem je že uvedel tudi časnik Verdens Gang, a je naglo zatem sledil drastičen padec obiskanosti forumov. Padec je znašal skoraj 15 odstotkov, a pri časniku so zadovoljni, saj poudarjajo, da se je "kakovost razprave popravila".

Kritiki tej odločitvi očitajo predvsem kršenje svobode govora, tisti bolj praktični pa izpostavljajo, da ni velika težava ustvariti lažnega profila na Facebooku.

K. S.

www.rtvslo.si