Spletni plenilci nad otroki v prednosti pred sredstvi policije

15.08.2011
V ameriški zvezni državi Wisconsin so povečali sredstva za zaščito otrok pred storilci, ki delujejo preko spleta, a se po drugi strani organi pregona soočajo s perečim izzivom sledenja novim tehnologijam, ki jih zlorabljajo vedno naprednejši zločinci in kriminalne združbe.

»Težko je, trudimo se po najboljših močeh. Na spletu obstaja ogromno različnih prizorišč za plenilce nad otroki«, je zatrdila Jenniffer Price, posebna agentka, zadolžena za Enoto proti kaznivim dejanjem zoper otroke v tej zvezni državi.

V obdobju 2011-2013 so v okviru 66 milijardnega proračuna zvezne države ponudili sredstva za 11 dodatnih delovnih mest v posebni enoti za zaščito otrok. V tem fiskalnem letu bodo ustvarjena tri delovna mesta za posebne agente in pet za računalniške analitike, s čimer bo v posebni enoti zaposlenih 30 ljudi, kar je največ doslej. Leta 2013 bodo odprli še tri dodatna mesta.

Priceova je hvaležna za nova delovna mesta, rekoč, da bodo povečala njihove možnosti za aretacijo več osumljencev. Še vedno pa sama količina nedovoljene spletne dejavnosti predstavlja napor in izčrpavanje sredstev policije pri soočanju s tem problemom.

»Zelo, zelo smo zaposleni«, je pojasnila agentka. Prav tako je povedala, da morajo organi pregona tekmovati z osebami, ki uporabljajo tehnološke nadgradnje za iskanje otrok na spletu.

»To je dvorezen meč, napredek v tehnologiji je omogočil tem storilcem, da svoje delo opravljajo bolje. Vsakič ko izdajo nov mobilni telefon ali prenosni računalnik naslednje generacije, se moramo mi tega zavedati in pravilno odreagirati. Trudimo se ostati v toku s tehnološkim napredkom in poskrbeti za to, da so naši agentje ustrezno izurjeni in izkušeni za preiskovanje kriminala določenih oblik«, je še dodala.

Doseganje napredka

Generalni tožilec J.B Van Hollen je internet opisal kot aktivni kraj zločina.

»Seksualni plenilci uporabljajo internetne tehnologije in vsa orodja, ki sodijo zraven: programe za instantno internetno klepetanje, trgovanje s slikami in video posnetki, klepetalnice, spletne kamere in mikrofone, socialna omrežja, kot sta Facebook in MyYearbook ter celo spletna igralska omrežja, kot je Xbox Live.  Vse to z enim samim ciljem: povezati se z otroki«, je povedal Van Hollen.

V preteklih petih letih je Posebna enota za internetne zločine aretirala več kot 500 prestopnikov in odredila več kot 900 preiskovalnih nalogov, je dejal tožilec. Poleg tega je Nacionalni center za pogrešane in izkoriščene otroke od leta 2008 poslal več kot 700 prijav in namigov Posebni enoti.

Van Hollen je dejal, da je deželno pravosodje izobrazilo več kot 200,000 ljudi o načinih, kako preprečiti zlorabo otrok s strani spletnih plenilcev. V to število sodijo starši, učitelji in zagovorniki pravic otrok.

Oddelčna enota za kriminalistične preiskave je vzpostavila partnerstvo z 160 lokalnimi policijskimi postajami in različnimi klubi po celotni zvezni državi.

Policija predvideva izzive

Tudi predstavniki policije v nekaterih mestih trdijo, da je sledenje internetnemu kriminalu, v obdobju, ko se tehnologija stalno spreminja, ogromen izziv.

»To je ogromna težava«, trdi šef policije Greg Peterson iz mesta Grand Chute. »Isti trenutek, ko se pojavi nova tehnologija, obstaja določen element v družbi, ki se prizadeva za to, da jo bo zlorabil. Na žalost je internet za to popolno okolje«.

Cory Mckone, policist zadolžen za preventivno dejavnost v mestu Neenah, je dejal, da sta nastanek socialnih omrežij in napredek v mobilni tehnologiji otežila zadeve za preiskovalce: »V zgodnejših dnevih interneta so bile možnosti za storilca omejene. Danes moraš k temu dodati Facebook, Twitter in Myspace ter ogromne skupine uporabnikov. Prav tako imamo namensko ustvarjene strani, kjer otroci objavljajo slike in informacije o sebi.«

Mckone je še dejal, da je zelo pomembno, da policija lahko nadzira spletne plenilce: »Ostati moramo vštric s temi ljudmi – če ne korak pred njimi. To predstavlja ogromen izziv.«

 

Vir novice: http://www.thenorthwestern.com