Sovraštvo na spletu je znamenje sovraštva v družbi

12.07.2010

Ljubljana - Sovraštvo, ki ga izražajo anonimneži na spletnih forumih, je znamenje vzdušja v družbi, meni predstojnik oddelka za psihologijo na filozofski fakulteti Marko Polič.

Policija je od leta 2004 obravnavala 13 primerov kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti prek interneta. Število primerov narašča zaradi večje ozaveščenosti ljudi in uspešnega sodelovanja z organizacijo Spletno oko, ki zbira prijave in jih posreduje policiji.

Porast spletnega sovraštva ob določenih temah

Največ sovražnega govora je povezanega z homofobijo in rasizmom, nam je povedala sodelavka Spletnega očesa Lija Mihelič. Število prijav ne narašča nenehno, ampak ko se v javnosti pojavijo aktualne teme, povezane z določenimi manjšinami. Tako so opazili veliko sovražnega govora pri objavah, povezanih z napadom na lokal Open in s parado ponosa.

Psihologu Marku Poliču se zdi nevarno prav to, da je sovražni govor na spletu kot snežna kepa. Ljudje vidijo, da pisci sovražnih gesel ostajajo anonimni in nekaznovani, zato se sovražnemu govoru pridružijo. "V drugih komunikacijskih položajih ljudje ne rečejo vsega, kar mislijo. Na spletu pa se naučijo, da tam lahko počneš karkoli," je dejal.

"Kakršne koli skupine drugačnih so primerne žrtve"

Cenzura po njegovem ni rešitev, ker nikoli ni mogoče cenzurirati zgolj tistega, kar želiš cenzurirati. Rešitev vidi v spodbujanju drugačnega vzdušja v družbi. "K sovražnosti trenutno pripomorejo gospodarska kriza, ki ne udari vseh enako, in nekateri politiki, ki posredno ali neposredno promovirajo sovraštvo do določenih skupin," pojasnjuje.

Sovražni govor na internetu je zgolj izraz nasprotij in sovraštva, ki jih družba ne zna razrešiti. "Že odkar obstaja človeštvo, ljudje jezo stresajo na tistega, ki se ne more braniti. Kakršne koli skupine drugačnih so primerne žrtve," je povedal Polič.

Klemen Košak

Vir: Siol.net