Skupaj za prijaznejši internet!

10.02.2015

Danes, 10. 2. 2015, praznujemo dan varne rabe interneta pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet. Da bi bil internet prijazno in varno okolje za vse uporabnike, nosimo odgovornost vsi. Tudi tako, da vsebino, ki je nezakonita, prijavimo, in tako dodamo svoj delež h globalnemu cilju – zmanjšati obseg posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu.

V okviru praznovanja dneva varne rabe interneta je INHOPE pripravil in objavil promocijski video Report it – don't ignore it! Glavni namen videa je vzpodbuditi javnost, da prijavi posnetke spolnih zlorab otrok prijavnim točkam, v kolikor naleti nanje med brskanjem po spletu, in jih ne ignorira. Že z eno samo prijavo lahko naredimo veliko! Organi pregona lahko že na podlagi ene same prijave dosežejo odstranitev sporne vsebine, identificirajo in rešijo žrtev na posnetku, ter začnejo postopek zoper storilcu.

V okviru Dneva Varne rabe interneta tudi letos sicer vrsto aktivnosti pripravlja točka osveščanja Safe.si. Kaj vse pripravljajo, si lahko ogledate na naslovni strani

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.