Razglašen Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo

19.05.2015

Svet Evrope je 12. maja na pobudo Slovenije razglasil Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki bo odslej vsako leto obeležen 18. novembra.

Na Svetu Evrope opozarjajo, da spolno nasilje in spolne zlorabe otrok, ki so še posebej ranljiva skupina, predstavljajo hudo kršitev otrokovih pravic in imajo dolgotrajne negativne posledice na njihovo življenje.

Namen novega evropskega dne je ozaveščanje o nujnosti preprečevanja tovrstnih kaznivih dejanj ter preprečevanje stigmatizacije žrtev. Poleg tega je namenjen spodbujanju držav k ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo (ti. Lanzarotska konvencija) ter njenemu polnemu uresničevanju.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so ob tem povedali, da je pobudo za ustanovitev novega evropskega dne konec leta 2011 podala Slovenija, na predlog Združenja proti spolnemu zlorabljanju. Poudarili so še, da so pravice otrok visoko na prednostni listi slovenske zunanje politike in da je z novim evropskim dnem storjen pomemben korak, da se prekine 'kultura molčanja' o hudih kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost otrok.

Vir: Svet Evrope, Ministrstvo za zunanje zadeve