Prihajajoča evropska uredba lahko predstavlja oviro za tehnološka podjetja pri odkrivanju posnetkov spolnih zlorab otrok

05.12.2018

Evropska uredba o zasebnosti o kateri se trenutno dogovarja Svet EU, bi med drugim tehnološkim podjetjem lahko onemogočila uporabo programske opreme za skeniranje posnetkov spolnih zlorab otrok. Urad za notranje zadeve Združenega kraljestva se boji, da bo ta zakonodaja škodovala boju proti spolnim zlorabam otrok na internetu.

Britanski uradniki opozarjajo, da lahko prihajajoča Uredba o zasebnosti (European Privacy Regulation) povzroči, da se bodo posnetki spolnih zlorab otrok prosto širili po spletu, saj bi ta lahko ustavila tehnološka podjetja, ki z uporabo programske opreme odkrivajo tovrstne posnetke. Programska oprema, ki bo potencialno prepovedana je na primer Microsoftov PhotoDNA, ki skenira obraze na podlagi obstoječih baz posnetkov spolnih zlorab otrok, saj bi jo lahko razumeli kot kršitev zasebnosti storilcev spolnih zlorab otrok. Storilci bi se tako izognili odkrivanju, kar bi lahko vodilo v povečanje števila spolnih zlorab otrok.

Uslužbenci Urada za notranje zadeve pozivajo, naj uredba vključi možnost izjem v primerih zlorab. Kako pomembna je programska oprema pri odkrivanju storilcev spolnih zlorab otrok nazorno kaže primer Facebooka. V lanskem letu je namreč 99 % vseh odkritih posnetkov našel s pomočjo umetne inteligence. S pomočjo Facebookove prepoznave je letos policija v Združenem kraljestvu našla 150 žrtev zlorabe otrok.

Prav tako so organizacije iz področja zaščite otrok iz vse Evrope pisale EU proti trenutnemu osnutku uredbe. Opozarjajo namreč na to, da bi uredba resno škodila varnosti otrok.

V sedanji različici sicer lahko posamezne države odstopijo od delov zakonodaje (upoštevajo pravilo opt-out), ki vplivajo na programsko opremo za skeniranje, vendar bi bili za to potrebni ločeni zakonodajni akti v vsakem posameznem nacionalnem parlamentu.

Vir: The Telegraph, 2.12.2018