Pri IWF opozarjajo na naraščajočo problematiko posnetkov spolnih zlorab otrok

31.05.2024

Pri Internet Watch Foundarion (IWF) so v lanskem leto skupaj obravnavali 392,665 poročil domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok. 132,710 je bilo prijav s strani javnosti. Število kaže na ozaveščenost in pripravljenost uporabnikov, da prijavijo sumljive spletne strani, na katere naletijo med brskanjem. Pri skoraj sedemdesetih odstotkih vseh poročil (skupaj 275,652 URLjev) je IWF potrdila, da gre res za posnetke zlorab. Na vsakem URLju se lahko nahaja eden ali pa tisoči primeri posnetkov zlorab. 

Kar 92% s strani IWF odstranjenih posnetkov zlorab je bilo takšnih, ki so jih otroci ustvarili sami. To potrjuje zaskrbljujoč trend, pri katerem gre pogosto za to, da storilci izkoriščajo in manipulirajo otroke, da sami ustvarjajo posnetke zlorab. Pogosto v tem primerih otroci ne vedo, da so snemani ali da so storilci imeli možnost ustvariti posnetke. 

V organizaciji poudarjajo, da nenehna rast števila primerov posnetkov spolnih zlorab otrok zahteva okrepljena prizadevanja na vseh področjih. Pri tem imajo lahko ključno vlogo tehnološke inovacije, ki omogočajo hitrejše in bolj učinkovito prepoznavanje ter odstranjevanje nezakonitih vsebin. Poleg tega je izrednega pomena okrepljeno mednarodno sodelovanje, ki vključuje povezovanje različnih vladnih in nevladnih organizacij za izboljšanje globalnega odziva na spolno izkoriščanje otrok na spletu. 

Vir: IWF