Posvet E-zlorabe otrok: Delovanje storilcev in njihova obravnava

15.07.2016

SPLETNO OKO, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije vabijo na 6. posvet na temo zlorab otrok na internetu z naslovom E-zlorabe otrok: Delovanje storilcev in njihova obravnava, ki bo v sredo, 28. septembra 2016, na Fakulteti za družbene vede, Velika dvorana, s pričetkom ob 9.00 uri.

Posvet je namenjen vsem, ki jih zanima problematika spolnih zlorab otrok, v prvi vrsti organom pregona, predstavnikom tožilstev in sodišč, ponudnikom internetnih storitev, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo s to problematiko. Cilj posveta je poglobiti znanje o problematiki zlorab otrok na internetu z namenom učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi. Letošnji posvet je namenjen preučevanju delovanja storilcev zlorab in možnim ukrepom na tem področju.

Na posvet smo povabili strokovnjakinjo na področju preiskovanja spolnih zločinov in članico Nacionalne enote Nizozemske policije proti spolnemu izkoriščanju otrok, gospo Madeleine van der Bruggen. V enoti izvaja usposabljanja in podaja nasvete glede vedenja storilcev pri preiskavah spolnih zlorab otrok in pri preiskavah, povezanih s posnetki zlorab na internetu. Njeno akademsko ozadje je v kriminologiji in forenzični psihologiji, njeni članki so bili objavljeni v vodilnih mednarodnih znanstvenih revijah. V okviru predavanja bo predstavila delo nacionalne enote in tudi praktične primere obravnavanja storilcev zlorab na internetu.

Naša gostja bo tudi psihoterapevtka in raziskovalka Petya Schuhmann, ki v Nemčiji v okviru projekta Kein Täter werden (»Ne postani storilec«) izvaja individualno in skupinsko psihoterapijo z ljudmi, ki ugotovijo, da jih spolno privlačijo otroci. Druge vidike problematike storilcev zlorab in možnih ukrepov na tem področju bodo osvetlili slovenski strokovnjaki na področju kriminologije in psihologije ter strokovnjaki iz policijskih vrst.

Od 2011, ko je bil prvič organiziran tovrsten posvet, leto za letom beležimo večje število udeležencev. Potrudili se bomo, da bo tudi letošnji dogodek dosegel vaša pričakovanja in predvsem pripomogel k še bolj učinkovitemu ukrepanju v primerih zlorab otrok na spletu.

Program si lahko ogledate v priponki.

PriponkaVelikost
PDF icon Program posveta3.37 MB