Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

PhotoDNA for Video – orodje, ki močno olajša odkrivanje posnetkov spolnih zlorab otrok

7.2.2019

Microsoft brezplačno ponuja možnost uporabe orodja PhotoDNA for Video za organizacije, ki želijo pomoč pri hitrejšemu odkrivanju tovrstnih posnetkov spolnih zlorab otrok. Orodje razčleni videoposnetek na posamezne delčke in na podlagi oznak najde nezakonite kadre. Ker ljudje, ki delijo posnetke spolnih zlorab otrok, pogosto vstavijo takšen posnetek v sicer neškodljiv film, lahko traja tudi več ur, da analitiki ugotovijo ali je videoposnetek treba odstraniti, PhotoDNA for Video pa postopek močno pospeši.

Pri IWF (Internet Watch Foundation) navajajo, da orodje PhotoDNA for Video zanje predstavlja pomemben napredek. Sedaj namreč lahko identificirajo in odstranijo posnetke spolnih zlorab otrok veliko hitreje ter na tak način pomagajo žrtvam. PhotoDNA for Video je orodje, ki ga brezplačno ponuja Microsoft in temelji na isti tehnologiji kot njegovo originalno orodje PhotoDNA iz leta 2009, ki ga uporablja že več kot 200 organizacij po vsem svetu. Program deluje tako, da videoposnetek razčleni na dele in ustvari oznake za te posamezne delčke. Pri tem ne uporablja tehnologije za prepoznavanje obraza, niti ne more identificirati osebe ali predmeta na posnetku, ampak primerja te oznake s podatkovno bazo posnetkov, ki so jih organizacije in podjetja že označili kot nezakonite. IWF ima v svoji bazi že 300.000 oznak posnetkov spolnih zlorab otrok.

Število posnetkov spolnih zlorab otrok, ki so vstavljeni v videoposnetke se je v zadnjem času močno povečalo. S pomočjo PhotoDNA for Video je odkrivanje teh posnetkov lažje, saj tehnologija omogoča, da analitik nezakonito vsebino sedaj odkrije v minuti ali dveh, kar je bistveno hitreje kot prej, ko je za odkrivanje posnetka potreboval včasih tudi več ur.

Vir: Microsoft, 12.9.2018 

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov