Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Pedofilom, ki predstavljajo nizko tveganje, bi morali po mnenju strokovnjaka omogočiti predvsem pomoč prek telefonskih linij

11.4.2017

Visoki uradnik za zaščito otrok v Združenem Kraljestvu, Simon Bailey, pravi, da morajo skupaj kot država poiskati alternativne rešitve zaporni kazni. Po njegovih besedah bi morali pedofili, ki ne predstavljajo fizične grožnje otrokom, namesto te imeti omogočen dostop do zaupnih telefonskih linij za pomoč. Policistom namreč zmanjkuje kadra za spopadanje s številnimi potencialnimi storilci spolnih zlorab otrok. V državi je mesečno aretiranih približno 400 oseb, ki jih sumijo ogleda neprimernih fotografij. Pravi tudi, da se mora Velika Britanija spoprijeti z dejstvom, da je za preprečevanje zlorab otrok potreben večplasten pristop, kar ne pomeni le aretacije prestopnikov in osveščanja otrok o tveganjih.

G. Bailey, ki je glavni policist Norfolške policijske postaje je dejal, da je policija skorajda prišla do točke, ko ne morejo storiti nič. Zato se morajo začeti pogovori o tem, kako zadevo ustaviti. Je velik podpornik telefonskih linij za pomoč, kot je na primer organizacija Lucy Faithtfull, ki se ukvarja s pomočjo pedofilom in jih spodbuja k pogovoru preden bi zagrešili potencialno zlorabo. Pogovori so zaupni, a uporabnike prej vseeno opozorijo, da bodo v primeru ogrožanja otrok ali v primeru, da pridobijo informacije o storjenem zločinu, kontaktirali policijo.

Donald Findlater, direktor kampanje Stop It Now, pravi, da je potrebno zlorabo preprečiti, še preden se zgodi. V lanskem letu je do gradiv samo-pomoči na njihovi spletni strani dostopalo več kot 12.000 ljudi.

Spolnih prestopnikov je v Veliki Britaniji veliko, ni pa dovolj prostora, da bi lahko vse zaprli. Fundacija Lucy Faithfull po mnenju predstavnika NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children) nudi nujno potrebno intervencijo, kar se tiče spremembe obnašanja potencialnih storilcev zlorab. Po njegovem mnenju je ob tem naloga države, da s spleta odstrani posnetke spolnih zlorab otrok in prepreči ljudem, da bi si te posnetke ogledovali.

Vir: The Independent, 28. 2. 2017

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov