Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Pedofili dostopajo do spornih posnetkov preko spletnih kamer

30.6.2010

Strokovnjaki opozarjajo, da pedofili vedno pogosteje dostopajo do spornih posnetkov z otroki preko spletnih kamer. Ceop v svojem letnem poročilu objavlja, da se število tovrstnih posnetkov vidno povečuje, posnetki pa so lahko rezultat spletnega nadlegovanja, ali pa gre za posredovanje spornih posnetkov preko spletnih kamer. V primeru spletnega nadlegovanja pedofil otroka napeljuje k spolnemu aktu, ki ga snema in kasneje uporabi za gledanje, prodajo ali za izsiljevanje otroka za nadaljnjo privolitev v snemanje tovrstnih posnetkov. Trend naraščanja pa je opazen tudi na področju uporabe spletnih kamer za izmenjavanje predhodno posnetih spornih posnetkov spolnih zlorab otrok med spolnimi prestopniki.

Ceop v letnem poročilu navaja tudi uspehe, ki so jih beležili lansko leto. Med februarjem 2009 in marcem 2010 so pred spolnimi zlorabami rešili 278 otrok, kar je dvakrat več kot v letu poprej. Od leta 2006, ko je Ceop začel s svojim delovanjem, so tako rešili že skupno 624 otrok ter tako opazno prispevali k boju zoper spolne zlorabe otrok.

Več na www.bbc.co.uk

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov