Otroci se pogosto srečujejo s spletnimi zalezovalci

18.08.2021
Finska podružnica organizacije Save the children razkriva zaskrbljujoče ugotovitve

Skoraj dve tretjini otrok (62 odstotkov) je na spletu že kontaktirala oseba, za katero so vedeli ali sumili, da je odrasla ali vsaj pet let starejša od njih.

To je ena od ugotovitev poročila o spletnem zalezovanju finske podružnice organizacije Save the Children, ki si prizadeva za preprečevanje spolnih zlorab otrok.

17 odstotkov otrok je od odraslih vsak teden prejemalo sporočila s spolno vsebino, 29 odstotkov otrok pa je tako vsebino prejelo enkrat na mesec. Polovica otrok je odgovorila, da so se nagibali k temu, da bi začeli pogovor z nekom, ki ga ne poznajo, ali pa so menili, da je to naravno.

Najpogosteje so otroci začeli pogovor, ker jim je bilo dolgčas (55 odstotkov) ali ker so bili radovedni (40 odstotkov). Otroke so vprašali, ali so razkrili svojo izkušnjo z groomingom, in če so jo razkrili, komu so o njej povedali. Tretjina vprašanih ni zaupala nikomur. Večina otrok, ki so tako izkušnjo razkrili, je povedala svojim prijateljem (93 odstotkov). Poročilo temelji na odgovorih 1.762 otrok, zbranih februarja in marca 2021.

Avtorji ugotavljajo, da se otroci pogosto srečujejo z groomingom in imajo informacije o njem, vendar pa jim primanjkuje spretnosti za uporabo teh informacij na praktični ravni. Pogosto ne prepoznajo situacije in njenih nevarnosti, nekateri doživljajo depresijo, sram ali krivdo. V vsakdanjem življenju se je treba z otroki pogovarjati o njihovem vedenju na spletu, saj lahko to deluje kot zaščitni dejavnik pred tovrstnimi situacijami.

Celotno poročilo, vključno z analizo rezultatov in priporočili organizacije Save the Children Finland, najdete tukaj.