Otroci v državah v razvoju vse pogosteje žrtve tujih storilcev spolnih zlorab otrok

23.10.2018

Britanska Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA) navaja, da potencialni storilci spolnih zlorab otrok žrtve vse pogosteje iščejo v državah v razvoju. Otroci na Filipinih, v Keniji, Kambodži, Vietnamu, na Tajskem in v drugih državah so vedno bolj izpostavljeni tveganju, saj tamkajšnja zaščita računalnikov in digitalnih naprav ni kos naprednim tehnologijam.

Pri NCA ocenjujejo, da 80.000 državljanov Združenega kraljestva predstavlja spletno grožnjo za otroke, mnogi od teh pa izkoriščajo razpoložljivost tehnologij, ki omogočajo prenos v živo. Mobilna povezljivost, naraščajoča internetna pokritost ter hkrati pomanjkljiva zaščitna tehnologija so razlogi, da potencialni storilci spolnih zlorab otrok žrtve vse bolj iščejo prek platform za prenos v živo v državah v razvoju.

Najbolj izpostavljeni temu pojavu so bili v zadnjem desetletju Filipini, širi pa se v druge države. Tak primer je denimo Kenija, kjer britanska vlada financira tudi center za kibernetsko varnost, ki bi podprl oblasti pri sledenju tujim storilcem spolnih zlorab otrok.

Pogosto so otroci zlorabljeni s strani družinskih članov ali znancev, tujci pa jih na svojih napravah gledajo prek prenosa v živo. Tovrstne platforme nudijo visoko stopnjo anonimnosti, zato lahko vsakdo s telefonom dostopa do posnetkov spolnih zlorab otrok. 

NCA tehnološka podjetja spodbuja, naj k temu problemu pristopijo bolj proaktivno.

Vir: The Guardian, 8.10.2018