Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Otroci v državah v razvoju vse pogosteje žrtve tujih storilcev spolnih zlorab otrok

23.10.2018

Britanska Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA) navaja, da potencialni storilci spolnih zlorab otrok žrtve vse pogosteje iščejo v državah v razvoju. Otroci na Filipinih, v Keniji, Kambodži, Vietnamu, na Tajskem in v drugih državah so vedno bolj izpostavljeni tveganju, saj tamkajšnja zaščita računalnikov in digitalnih naprav ni kos naprednim tehnologijam.

Pri NCA ocenjujejo, da 80.000 državljanov Združenega kraljestva predstavlja spletno grožnjo za otroke, mnogi od teh pa izkoriščajo razpoložljivost tehnologij, ki omogočajo prenos v živo. Mobilna povezljivost, naraščajoča internetna pokritost ter hkrati pomanjkljiva zaščitna tehnologija so razlogi, da potencialni storilci spolnih zlorab otrok žrtve vse bolj iščejo prek platform za prenos v živo v državah v razvoju.

Najbolj izpostavljeni temu pojavu so bili v zadnjem desetletju Filipini, širi pa se v druge države. Tak primer je denimo Kenija, kjer britanska vlada financira tudi center za kibernetsko varnost, ki bi podprl oblasti pri sledenju tujim storilcem spolnih zlorab otrok.

Pogosto so otroci zlorabljeni s strani družinskih članov ali znancev, tujci pa jih na svojih napravah gledajo prek prenosa v živo. Tovrstne platforme nudijo visoko stopnjo anonimnosti, zato lahko vsakdo s telefonom dostopa do posnetkov spolnih zlorab otrok. 

NCA tehnološka podjetja spodbuja, naj k temu problemu pristopijo bolj proaktivno.

Vir: The Guardian, 8.10.2018 

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov