V okviru preiskave v Evropi aretiranih 368 osumljencev spolnih zlorab otrok

22.05.2017

V začetku maja je bil na 30-letno zaporno kazen obsojen administrator spletne strani s posnetki spolnih zlorab otrok, Playpen. Odstranitev  Playpena je spodbudila t.i. operacijo »Pacifier«, eno največjih in najbolj kompleksnih preiskav na tem področju. Ta je zgolj v Evropi vodila v aretacijo ali obsodbo 368 osumljencev spolnih zlorab otrok.

Spletna stran Playpen je bila kot del anonimizirane mreže »darknet« zasnovana z namenom, da lahko njeni obiskovalci brez razkrivanja identitete dostopajo do velikega obsega posnetkov zlorab in izkoriščanja otrok. Uporabniki so imeli s prijavo dostop do posnetkov zlorab, razdeljenih na različne kategorije. Decembra 2014 je FBI aretiral tri administratorje te spletne strani; glavni administrator je bil v začetku maja obsojen na 30 let zapora, druga dva pa na 20 let.

Januarja 2015 je aretaciji sledila operacija »Pacifier«, ki je potekala pod okriljem FBI in ameriškega Ministrstva za pravosodje ter s podporo Europola, ki je pomagal pri identifikaciji storilcev spolnih zlorab otrok v Evropi. Po svetu je bilo aretiranih 870 oseb, v Evropi 368. Izven ZDA so rešili oziroma identificirali vsaj 259 spolno zlorabljenih otrok.

Preiskava še poteka, strokovnjaki z vsega sveta pa z najnaprednejšimi tehnologijami in znanjem poskušajo identificirati še več otroških žrtev spolnih zlorab. Po besedah Steva Wilsona, vodje Europolovega centra za boj proti kibernetskemu kriminalu, osumljenci spolnih zlorab otrok uporabljajo najnaprednejše oblike enkripcije, zato morajo organi kazenskega pregona uporabiti prava sredstva za spopadanje s to grožnjo.

Zaradi obsega zaseženega materiala in zaradi narave »darknet-a« je bil preiskava ena največjih in najbolj kompleksnih operacij na tem področju doslej.

Vir: Europol