Okrogla miza na temo sovražnega govora

02.02.2016

Mirovni inštitut in Zveza Romov Slovenije vljudno vabita na okroglo mizo na temo sovražnega govora pod naslovom

S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?,
v sredo, 10. 2. 2016 ob 14. uri
v salonu Murska Republika v hotelu Zvezda, Murska Sobota
(Trg zmage 8, Murska Sobota)

Sovražni govor in nestrpnost imata lahko uničujoče posledice za skupnost in družbo v celoti. Kdo in kako naj prepreči in kaznuje širjenje nestrpnosti in sovražnega govora na političnem in medijskem prizorišču ter v skupnostih? Katere institucije in kateri pravni in politični instrumenti so na razpolago? Kaj lahko naredijo občani in civilna družba? Kdo in kako naj  zaščiti žrtve sovražnega govora?

Z namenom javne razprave o teh vprašanjih ter predstavitve pobude za redno javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji vabimo na okroglo mizo S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?.

O tem, kako naslavljati problem sovražnega govora v Sloveniji, s kakšnimi izzivi se spopada in kako deluje Svet za odziv na sovražni govor, ter kaj lahko storimo kot posamezniki_ce in skupnost, se bodo pogovarjali:

Jernej Rovšek, namestnik varuha človekovih pravic, podpredsednik Sveta za odziv na sovražni govor
Lea Širok, novinarka Radia Koper, RTV Slovenija, članica Sveta za odziv na sovražni govor
Vinko Cener, novinar oddaje So vakeres? - Kaj govoriš?
Rahela Hojnik Kelenc, direktorica Ljudske univerze Lendava
Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije
Janja Rošer, predsednica Sveta romske skupnosti RS
Ester Povše, vodja občinske uprave Dobrovnik in
Anja Vučkič, odgovorna urednica Sobotainfo.com.

Pogovor bo povezovala Brankica Petković, Mirovni inštitut.

Januarja 2015 je v okviru pobude Z (od)govorom nad sovražni govor z namenom vzpostavljanja neodvisnega, povezovalnega in dolgoročno delujočega sistema za javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji začel delovati Svet za odziv na sovražni govor. Gre za poskus z javno razpravo, ki presega osamljene odzive posameznih akterjev, naslavljati pojave nestrpne in sovražne javne besede, tudi ko le-ti niso kazensko pregonljivi. Menimo namreč, da je potrebno z javno in poglobljeno razpravo v družbi opozarjati na pojave sovražnega govora, nestrpnosti, rasizma in diskriminacije.