Odslej možno prijaviti nezakonito vsebino tudi preko brezplačne mobilne aplikacije

06.11.2011

Pri INHOPE-u, mednarodni krovni organizaciji Spletnega očesa in drugih spletnih prijavnih točk, so predstavili mobilno aplikacijo*  za prijavo nezakonitih vsebin na internetu.

Razlog za ta korak  je ugotovitev, da vse več ljudi dostopa do spleta preko mobilnih telefonov. Sodeč po podatkih za leto 2010, je bila preko mobilnih telefonov ustvarjena večina (300 milijonov) novih povezav do interneta.

Postopek prijave je za uporabnika aplikacije preprost, saj mora zgolj kopirati URL (spletni naslov) domnevno nezakonite vsebine iz spletnega brskalnika v prijavni formular. Prijavitelja ob tem spremljajo navodila.

S pomočjo aplikacije pri organizaciji INHOPE želijo spodbuditi javno sodelovanje pri prijavljanju nezakonitih vsebin na spletu, še posebej spolne zlorabe otrok s pomočjo spleta. Podatkov o prijavitelju pri INHOPE-u ne hranijo, kar pomeni, da je postopek povsem anonimen. Po tem, ko posameznik izvrši prijavo, je ta posredovana prijavni točki v državi, ki gostuje prijavljeno vsebino. Prijavna točka nato obravnava prijavo glede na zakonodajo države.

Aplikacija je bila ustvarjena v okviru Microsoftovega programa Tech Talent 4 Good. Je brezplačna, na voljo pa je za tri najpopularnejše operacijske sisteme pametnih telefonov: Android, iOS (iPhone) in Windows Mobile. Aplikacijo lahko naložite preko spletnega naslova http://www.inhope.org/gns/about-us/INHOP oziroma preko QR kode.

*mobilna aplikacija: računalniški program, ki je dostopna na mobilnem telefonu

Vir:

http://www.inhope.org/gns/about-us/INHOPE_mobile.aspx

http://www.inhope.org/