Novi storitvi za preprečevanje deljenja intimnih posnetkov

27.01.2023

Ameriški nacionalni center za pogrešane in izkoriščane otroke (NCMEC) ponuja novo storitev imenovano Take It Down. Namenjena je omejevanju in preprečevanju deljenja fotografij in posnetkov spolne narave, na katerih so osebe, mlajše od 18 let.

Storitev je namenjena vsem, ki sumijo, da bi se njihove tovrstne fotografije ali videoposnetki lahko pojavili na spletu. Torej tudi tistim, ki so glede tega negotovi in bi radi ukrepali preventivno. Aplikacija je na voljo v angleškem in španskem jeziku, do nje pa lahko dostopajo uporabniki po vsem svetu. Pri tem lahko ostanejo anonimni. 

Storitev ne zahteva, da se fotografija ali videoposnetek naložita na portal. Slednji na podlagi posamične fotografije ali posnetka zgolj ustvari  t.i.  unikaten digitalen prstni odtis. Zgolj tega nato posreduje partnerjem, ki sodelujejo v projektu – platformam Facebook, Instagram, OnlyFans in Yubo. Platforme digitalne prstne odtise uporabijo za avtomatično zaznavanje primerov, ko bi se ta posnetek ali fotografija pojavila na njihovih strežnikih. 

NCMEC je največja in najvplivnejša organizacija za zaščito otrok v ZDA. So tudi vodilni v iskanju  inovativnih rešitev na tem področju. Kot del poslanstva za zaščito otrok upravljajo tudi spletni sistem za prijavo vseh vrst spletnih spolnih zlorab otrok CyberTipline, članico mednarodnega združenja prijavnih točk INHOPE. CyberTipline vsako leto ukrepa glede milijonov primerov prijav posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu.

Uporabnikom in uporabnicam, ki jih skrbi (morebitna) objava posnetkov ali fotografij iz obdobja, ko so bili že starejši od 18 let, je na voljo podobna storitev, ki jo ponuja portal stopncii.org.

 

Povezava na portal Take It Down: https://takeitdown.ncmec.org/