Nasveti za zaščito pred trolanjem

22.08.2018

Prav gotovo ste na internetu že naleteli na pojav, ki ga imenujemo trolanje (angleško trolling). Spletni forumi, družbena omrežja, aplikacije za klepet in druga spletna mesta so polna komentarjev, ki provocirajo druge uporabnike z žalitvami, neprimernimi šalami in grožnjami. V nadaljevanju smo pripravili nekaj nasvetov, kako se zaščititi pred internetnimi troli.

1. Bodite samozavestni.

Ne pustite trolu, da vam pride do živega. Morda se sliši preprosto, a večkrat se zgodi, da nam lahko žaljiv komentar popolnoma pokvari razpoloženje in samopodobo. Zavedajte se, da troli iščejo zgolj šibko točko in kljub temu da se morda žalitve zdijo osebne, v resnici niso. Bodite samozavestni in o trolu preprosto ne razmišljajte.

2. Ignorirajte trola.

Ne odgovarjajte mu in si komentarjev ne jemljite k srcu, saj trol zgolj išče pozornost. Če mu namenite svojo pozornost in če pokažete, da vas je razjezil ali užalil, to zanj pomeni zmago.

3. Blokirajte trola.

Če se vam zdi, da ignoriranje ne pomaga in trol nadaljuje s provociranjem, ga lahko blokirate ali prijavite. Tako na družbenih omrežjih kot tudi na spletnih forumih obstajajo možnosti za prijavo ali blokiranje. To je najpreprostejši in najhitrejši način, da odstranite trola, ki s svojimi komentarji žali uporabnike in kvari pogovor.

4. Pogovorite se z bližnjimi.

Če vam je kljub temu trol prišel do živega in so vas njegovi komentarji razburili ali prizadeli, se obrnite po pomoč k družini in prijateljem. Ne prepirajte se s trolom in ne držite tega v sebi, ampak se zaupajte nekomu, ki vam je blizu. Po pogovoru vam bo odleglo in o trolu ne boste več razmišljali.

5. Bodite pazljivi pri odgovarjanju na komentarje.

Če ste se slučajno odločili, da boste odgovorili na komentarje in trolu poskusili dokazati svoje ter ga na tak način utišati, bodite zelo previdni. Vaši komentarji so lahko hitro izvzeti iz konteksta in ljudje bodo obsojali vas. Je pa to le redko uspešno in pogosto se sprevrže v besedno vojno, ki ima lahko hujše posledice.