Največjemu zavezništvu za boj proti spolni zlorabi otrok na spletu so se pridružili štirje novi partnerji

18.12.2012

Mednarodnemu zavezništvu proti spolni zlorabi otrok na spletu, Virtual Global Taskforce (VGT – o kateri smo že pisali tu), ki jo sestavljajo organi pregona iz različnih držav in komercialni partnerji ter neprofitne organizacije, so se na srečanju v Abu Dabiju (ZAE) pridružili štirje partnerji. Dva nova partnerja vstopata kot nacionalna organa pregona in sicer indonezijska in korejska policija. Zavezništvu se je pridružila tudi korporacija Netclean, ki je vodilno informacijsko podjetje za preprečevanje širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu. O njej smo več že pisali [tu]. Četrti pridružen partner je KINSA (Kids internet safety alliance), neprofitna organizacija, katere cilj je zaščita, reševanje in pomoč otrokom, ki so bili tarče spolnih zlorab.

Poleg tega so pri zavezništvu (VGT) oznanili tri nove strateške usmeritve za delo v prihodnje.

  • Organom pregona želijo okrepiti zmožnosti za pregon tovrstne kriminalitete. Pri tem poročajo o nujnosti enotnega izobraževanja policistov, vplivanja na zakonodajalce in komercialne partnerje, s ciljem povečanja zaščite otrok. Pri zavezništvu bodo prav tako spodbujali in podpirali države, ki želijo ustanoviti lastne strategije za pregon spolnih zlorab otrok na spletu.
  • Okrepiti želijo povezovanja z obstoječimi in novimi partnerji.
  • Vzpostaviti želijo globalen pristop v zvezi s problematiko zlorabiteljev, ki potujejo z države v državo. Pri tem je potrebna vzpostavitev koordiniranega in učinkovita pristop, ki je osredotočen na žrtve »spolnega turizma«.

Na srečanju v Združenih Arabskih Emiratih so še potekale diskusije o različnih temah, kot so identifikacija žrtev, preprečevanje in prijava zlorabe, lobiranje za zakonodajo na področju spolnih zlorab otrok, tehnološke rešitve in izboljšanje mednarodnega sodelovanja. Na njem je sodelovala tudi krovna organizacija prijavne točke Spletno oko, Inhope. Več o zavezništvu VGT si lahko preberete tu.