Na zasedanju OVSE tudi o Spletnem očesu

05.12.2014

Basel, 5. decembra 2014 – V Baslu se je danes končalo 21. zasedanje Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Zunanji ministri sodelujočih držav so se danes v plenarni razpravi posvetili boju proti terorizmu. Slovensko delegacijo je vodil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je kot dobro prakso preventive na tem področju omenil tudi Spletno oko.

Minister Erjavec je v današnji izjavi poudaril, da je potrebno nastopiti proti nestrpnosti in sovraštvu, ki lahko vodita v terorizem, kar v osnovi predstavlja zanikanje človekovih pravic. Poleg tega je kot možno dobro prakso pri zoperstavljanju teroristični propagandi na spletu, predstavil slovensko prijavno točko "Spletno oko", na katero se lahko anonimno prijavi sovražni govor in neprimerno gradivo.

Izpostavil je tudi, da nam posebnost delovanja OVSE in njenih institucij omogoča, da se pri boju proti terorizmu osredotočimo na različne vidike, ki niso v mandatu ali med prioritetami drugih mednarodnih akterjev, kot npr. vloga žensk in spoštovanje temeljnih svoboščin, vključno s svobodo govora.

Sklepni dan zasedanja Ministrskega sveta OVSE je bilo s soglasjem sprejetih preko dvajset ministrskih dokumentov, odločitev in deklaracij, ki se med drugim nanašajo na osebno in lahko orožje, fenomen tujih terorističnih bojevnikov, ugrabitve za odkupnino, preprečevanje korupcije, zmanjševanje posledic nesreč večjih razsežnosti, vlogo mladih v OVSE, preprečevanje nasilja nad ženskami in enakost med spoloma ter o nadaljevanju procesa Helsinki + 40. Sprejete so bile tudi številne deklaracije, med njimi tudi komemorativna deklaracija o sedemdeseti obletnici konca druge svetovne vojne in glede boja proti antisemitizmu.

OVSE, ki združuje 57 sodelujočih držav, si s svojim celovitim pristopom k varnosti prizadeva za utrjevanje in implementacijo političnih zavez na politično-vojaških in ekonomsko-okoljskih področjih ter področju demokracije, vladavine prava in spoštovanja človekovih pravic.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve