Na posvetu Otrok kot žrtev in storilec predstavljen tudi prispevek o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost otrok na internetu

23.05.2013

Na Brdu pri Kranju je 4. in 5. aprila 2013 potekal dvodnevni strokovni posvet z naslovom Otrok v vlogi žrtve in storilca, ki sta ga že dvanajsto leto zapored organizirali Generalna policijska uprava in Društvo državnih tožilcev Slovenije v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju.

Na programu prvega dne so bila štiri predavanja namenjena zaščiti otroka v kazenskem postopku, psihiatričnemu izvedenskemu delu pri spolni zlorabi otroka in izreku prepovedi približevanja določenemu kraju oziroma osebi v primeru nasilja mladoletnikov nad starši. Predstavljeni so bili tudi dva konkretna primera in delo tožilstva na Hrvaškem.

Drugi dan posveta so bile teme štirih predavanj namenjene predvsem otrokom na internetu in temu, kako ta vpliva na porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok. Predstavljeno je bilo tudi potrošništvo kot nasilje, dejavniki čustvene zlorabe ter razlikovanje med telesnimi kaznimi in fizično zlorabo.

Predavatelj Peter Košnik iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana je v svojem prispevku predstavil vpliv interneta na porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok. Iz prispevkov v medijih, predvsem pa skozi delo, tako kriminalistično kot tudi kazensko procesno, je namreč ugotovljena porast kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otrok. V prispevku je osvetlil internet kot enega izmed odločilnih medijev, ki vplivajo na spolno zlorabo otrok, predstavil nekatere izvršitvene oblike tovrstnih kaznivih dejanj ter nakazal ukrepe, ki so na voljo skupnosti za preprečevanje in odkrivanje te kriminalitete.Vse to je Košnik predstavil tudi v članku.