Na KIK-u vse več storilcev spolnih zlorab otrok

01.09.2017

Posnetki spolnih zlorab otrok in izkoriščanje otrok se preko aplikacije KIK širita izjemno hitro. KIK je za storilce privlačen predvsem zaradi lahke dostopnosti, brezplačnosti, potencialne anonimnosti ter možnosti zasebnega deljenja fotografij in posnetkov. Storilcev spolnih zlorab otrok, tudi že obsojenih, je na KIK vse več, KIK pa njihovih profilov ne izbriše. Po mnenju mnogih uporabnikov in strokovnjakov bi KIK za varnost svojih uporabnikov moral storiti več.

Kanadska aplikacija, ki je priljubljena tudi v ZDA, ima 15 milijonov mesečnih uporabnikov, med njimi jih je kar 57 % starih med 13 in 24 let. Ker aplikacija zagotavlja anonimnost, je enostavna za nastavitev in uporabo ter omogoča zasebno deljenje posnetkov in fotografij, ni presenečenje, da se je razširila tudi med storilce spolnih zlorab otrok. Policisti so obravnavali že več primerov, kjer je prišlo do deljenja fotografij ali posnetkov spolnih zlorab otrok preko te aplikacije.

Razmere so še slabše na aplikaciji KFF Username Finder For KIK, kjer lahko uporabniki s pomočjo filtrov (kot je starost) poiščejo druge uporabnike. Ta aplikacija na tak način omogoča potencialnim storilcem spolnih zlorab otrok, da poiščejo mladoletne osebe na KIK-u. Predstavnik za odnose z javnostjo je dejal, da ima aplikacija določene omejitve, kot so minimalna starost, avtomatska zaznava neprimerne vsebine in seznam nedovoljenih vsebin. Uporabniki, ki ta pravila kršijo, so takoj odstranjeni. A tisti trenutek, ko se zadeva premakne z omenjene aplikacije na KIK, je nadzor potem v rokah KIK-a.

A KIK se s težavo ne sooča najbolje. Profilov storilcev spolnih zlorab otrok, tudi takšnih, ki so bili za svoja dejanja obsojeni, ne izbriše. V ZDA tako obstaja primer, ko je obsojeni storilec spolnih zlorab otrok uporabljal KIK še naprej iz zapora ter se pogovarjal z ostalimi uporabniki o zlorabljanju otrok. KIK-ov predstavnik za odnose z javnostjo je dejal, da se bodo pri aplikaciji potrudili narediti več v to smer. Ustanovitelj in direktor aplikacije Ted Livingstone spodbuja ostale uporabnike, naj prijavijo neprimerno vsebino, če jo zasledijo, prav tako pa imajo možnost blokiranja osebe, s katero ne želijo komunicirati.

Da bi izboljšali varnost za uporabnike aplikacije, so prav tako razvili orodje, imenovano PhotoDNA, ki prepozna že poznane fotografije in posnetke spolnih zlorab otrok z drugih omrežij. Kljub temu se KIK ne more popolnoma otresti izkoriščanja otrok preko njihove aplikacije. Obstajajo dokazi, da ameriški preiskovalci celo uporabljajo KIK kot vabo za osumljence spolnih zlorab otrok in jih z drugih omrežij prek lažnih profilov vabijo na pogovor prek KIK Messengerja.

Vir: Forbes, 3.8.2017