Mladi lahko predstavijo svojo idejo za boj proti sovražnemu govoru in odpotujejo v Berlin na hackathon

05.07.2018

Mladi (stari 15 do 18 let) iz vse Evrope so vabljeni, da s svojimi ekipami, ki morajo vključevati vsaj eno odraslo osebo, predstavijo ideje za boj proti spletnemu sovražnemu govoru. Šest izbranih bo decembra odpotovalo v Berlin, kjer bo 5. in 6. decembra 2018 potekal SELMA »Hacking Hate« hackathon.

Naloga sodelujočih je, da predložijo inovativno idejo za preprečevanje ali odpravljanje sovražnega govora na spletu. Lahko gre za konkretne tehnološke rešitve (razvoj platforme, aplikacije za mobilne naprave itd.), za mehanizme svetovanja in prijave, izobraževalne programe ali za kampanje za ozaveščanje in podobno.

Do 20. septembra 2018 imajo ekipe čas za oddajo svoje ideje prek spletnega obrazca. Če ustrezate zgoraj navedenim pogojem zberite ekipo in pošljite idejo, kajti prav lahko je prav vaša izbrana in povabljena na SELMA »Hacking Hate« hackathon, ki se bo odvijal na Facebookovem Centru za digitalno učenje (Facebook Digital Learning Center) v Berlinu, 5. in 6. decembra 2018. Tam lahko izmenjate svoje ideje z mladimi iz drugih evropskih držav in še naprej razvijate svoje načrte, prav tako pa boste imeli podporo usposobljenih trenerjev. Končno zamisel se potem predstavi pred mednarodno žirijo, ki najboljšo ekipo nagradi.

Kako sodelovati?

Ključne zahteve za udeležbo so:

  • Ideje (približno 500 besed) morajo predložiti skupine mladih (starih od 15 do 18 let), vključno z eno spremljajočo odraslo osebo (učitelj, mladinski delavec, starš, skrbnik itd.).
  • Vsaka ekipa mora biti sestavljena iz največ petih ljudi, vključno z odraslo osebo, zaželeno z enakomerno porazdelitvijo spolov.
  • Udeležba je možna za ekipe iz vseh držav članic EU, plus Norveška in Islandija, še posebej pa za ekipe iz držav, v katerih so partnerji SELMA najbolj dejavni (Danska, Nemčija, Grčija, Velika Britanija).
  • V vaši predložitvi boste morali jasno opredeliti problematiko sovražnega govora na spletu, pri tem pa navesti, kako bo vaša zamisel na inovativen način pripomogla k rešitvi.
  • Ideje se lahko nanašajo na konkretne tehnološke rešitve (razvoj platforme, aplikacije za mobilne naprave itd.), za mehanizme svetovanja in prijave, izobraževalne programe, kampanje za ozaveščanje in podobno.
  • Rok je 20. september 2018.
  • Vsaka ekipa mora imenovati vodjo, ki bo zadolžena za oddajo vloge v imenu celotne ekipe. Vodja ekipe ni nujno odrasla oseba, a je tudi to možno.

Idejo pošljete prek tega obrazca. Ideje bodo ocenjene v prvi polovici oktobra 2018, šest ekip pa bo povabljenih v Berlin na hackathon. Organizacijska ekipa pokrije udeležbo, potne stroške in nastanitev za izbrane udeležence.

Za več informacij se lahko obrnete na info@hackinghate.eu