Lani je Policija obravnavala 110 primerov deljenja posnetkov golih ali zlorabljenih otrok preko spleta

16.08.2017

Spolne zlorabe otrok, na spletu ali izven spleta, tudi v Sloveniji niso neznanka. Spolno zlorabljenih otrok v letu 2016, za katere je policija podala kazensko ovadbo, je bilo 134. Na policiji so obravnavali 77 otrok, katerih slike so bile razširjane po spletu, primerov, ko so posamezniki razširjali posnetke otrok pa 110.  Število iz leta v leto narašča, policisti pa pozivajo javnost - če na spletu zaznate posnetke golih ali zlorabljenih otrok, nemudoma obvestite policijo.

Spolne zlorabe otrok, spletne zlorabe otrok, nasilje v družini in hudo trpinčenje otrok so resničnost tudi v Sloveniji. Vse bolj se poraja vprašanje, kako zaščititi otroke pred nevarnostmi, še posebej na spletu. Načinov za zaščito je več. Po mnenju Antona Tonija Klančnika, višjega kriminalističnega inšpektorja, vodje oddelka za mladoletniško kriminaliteto na generalni policijski upravi, je najboljša preventiva osveščanje otrok in pogovor z njimi o spletnih nevarnostih.

Svetuje, da z otroki začnemo pogovor o varni rabi interneta, a vedno skozi znanje, ki ga otrok že ima. Raven znanja je treba prilagajati in se pogovarjati dalje. Otroka je treba spodbuditi, da se lahko s svojimi starši vedno pogovori o tem, prav tako jih lahko napotimo, da obiščejo spletne strani: safe.si, policija.si (preventivni nasveti), si-cert.si, Varni na internetu, tosemjaz.net., kjer lahko dobijo korektne informacije. Preden otroka samostojno spustimo na splet, moramo biti prepričani, da razume kaj lahko na spletu objavi, ne da bi mu škodovalo.

Do (spletnih) zlorab pa kljub temu vseeno prihaja. Ko se na spletu pojavijo in zaokrožijo slike otroka z neprimerno vsebino, je otrok trikrat prizadet: s samo zlorabo, s snemanjem zlorabe in z razširjanjem posnetka zlorabe. Na Policiji zlorabljene otroke s posnetkov iščejo skupaj z drugimi policijami po svetu, Europolom in Interpolom, sodelujejo pa tudi z družabnimi omrežji. Če se sporna fotografija ali posnetek pojavi na Facebooku, policija s Facebookom komunicira po liniji, ki jo ima ta vzpostavljeno za preiskovalne agencije.

Slovenska Policija je že opozorila tudi na možnost, da bi se v Sloveniji uvedlo blokiranje spletnih strani, ki vsebujejo posnetke spolno zlorabljenih otrok. Za zdaj odločitev še ni padla na plodna tla, je pa Interpol vzpostavil sistem Access Blocking, s pomočjo katerega lahko policija obvesti Interpol o problematični vsebini. Najpomembnejša je identifikacija žrtev, zato pozivajo javnost: če zaznate, da se posnetki otrok, kjer so goli ali zlorabljeni, pojavljajo na spletu, obvestite Policijo.

Vir: Žurnal, 24.6.2017