Javni forum »S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?«

29.05.2015

Vljudno vabljeni na javni forum na temo sovražnega govora,
ki ga Mirovni inštitut organizira v sodelovanju z
Društvom UP Jesenice, Zavodom Abraham in Slovensko filantropijo!

»S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?«
2. 6. 2015 ob 18. uri
Jesenice, dvorana Kolpern

(Gornjesavski muzej Jesenice, Cesta Franceta Prešerna 45)

Jesenice so bile pred nekaj meseci na preizkušnji ustvarjanja razkola v skupnosti, ki ga hočejo s širjenjem nestrpnosti različni akterji uporabiti za svoje cilje. Ne glede na to, ali gre za cilje pridobivanja in mobilizacije podpore na volitvah, ali za cilje medijev, da s senzacionalizmom pridobijo občinstvo, sovražni govor in nestrpnost imata lahko uničujoče posledice za skupnost in družbo v celoti. Kdo in kako naj prepreči in kaznuje širjenje nestrpnosti in sovražnega govora na političnem in medijskem prizorišču ter v skupnostih? Katere institucije in kateri pravni in politični instrumenti so na razpolago? Kaj lahko naredijo občani in civilna družba? Kdo in kako naj  zaščiti žrtve sovražnega govora?

Z namenom javne razprave o teh vprašanjih ter predstavitve pobude za redno javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji vas vabimo na javni forum »S kakšnim odgovorom nad sovražni govor?«. O tem, kako naslavljati problem sovražnega govora v Sloveniji, s kakšnimi izzivi se spopada in kako deluje Svet za odziv na sovražni govor, ter kaj lahko storimo kot posamezniki_ce in skupnost, se bodo pogovarjali:

  • Faila Pašić Bišić, ambasadorka EU leta boja proti revščini in socialni izključenosti;
  • Nataša Pirc Musar, odvetnica, predsednica Sveta za odziv na sovražni govor;
  • Neja Šmid, Slovenska filantropija;
  • Franc Marolt, Policija;
  • Janez Markeš, Delo;
  • Jernej Rovšek, Varuh človekovih pravic in
  • Veronika Bajt, koordinatorica projekta Z (od)govorom nad sovražni govor.

Pogovor bo povezovala Brankica Petković, Mirovni inštitut.

Januarja 2015 je v okviru pobude »Z (od)govorom nad sovražni govor« z namenom vzpostavljanja neodvisnega, povezovalnega in dolgoročno delujočega sistema za javno odzivanje na problem sovražnega govora v Sloveniji začel delovati »Svet za odziv na sovražni govor«. Gre za poskus z javno razpravo, ki presega osamljene odzive posameznih akterjev, naslavljati pojave nestrpne in sovražne javne besede, tudi ko le-ti niso kazensko pregonljivi. Menimo namreč, da je potrebno z javno in poglobljeno razpravo v družbi opozarjati na pojave sovražnega govora, nestrpnosti, rasizma in diskriminacije. Partner projekta je tudi Fakulteta za družbene vede.

Lepo prosimo, da udeležbo potrdite na naslov info@up-jesenice.org  –

najkasneje do 29.05.2015.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku

– poskrbljeno bo tudi za prigrizek!