Interpol lansiral preventivni mehanizem za onemogočanje dostopa do posnetkov spolnih zlorab otrok

14.10.2010

LYON, Francija - INTERPOL je lansiral mehanizem, s katerim želi vplivati na zmanjšanje števila posnetkov spolnih zlorab otrok na spletu. Mehanizem je osnovan na prostovljnem sodelovanju ponudnikov internetnega dostopa, ki bodo svojim uporabnikom onemogočili dostop do domen, ki so na INTERPOL-ovi t.i. "Worst of" listi. Uporabnik bo tako namesto na spletno stran, ki prikazuje spolne zlorabe otrok, preusmerjen na INTERPOL-ovo 'stop' stran ali na stran z napako (error page).

INTERPOL-ov oddelek za preiskavo trgovanja z ljudmi, ki usmerja delovanje organov pregona na področju boja zoper spolne zlorabe otrok, bo pri dopolnjevanju in posodabljanju "Worst of" seznama sodeloval z Nacionalnim centralnim uradom in organi pregona iz 188 držav članic, in sicer na podlagi določenih kriterijev in sodelovanja s panevropskim  projektom CIRCAMP.

"Ta pobuda je ključno preventivno orodje zoper spletno zlorabljanje žrtev spolnih zlorab in predstavlja dopolnitev že obsotječih mehanizmov na internetu", je dejal Jon Eyers, INTERPOl-ov pomočnik direktorja Oddelka za preiskavo trgovanja z ljudmi, ki obravnava primere posnetkov spolnih zlorab otrok.

"Preventivni učinki mehanizma predstavljajo učinkovit doprinos prizadevanjem organov pregona pri identifikaciji in pregonu storilcev, ki izdelujejo, distribuirajo in posedujejo posnetke spolnih zlorab otrok, saj hkrati pomagajo zaščititi pravice zlorabljenih otrok", je še dodal Eyers.

Na INTERPOL-ovi Generalni skupščini leta 2009 v Singapurju so države članice glasovale za sprejem resolucije za zmanjšanje spletne distribucije posnetkov spolnih zlorab otrok. Resolucija spodbuja države k osveščanju o možnostih uporabe vseh razpoložjlvih mehanizmov in orodij, vključno blokiranje dostopa do strani, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok.

Vir: INTERPOL