Internetna podjetja na pobudo Evropske komisije podpisala sporazum

24.02.2009

Sedemnajst vodilnih internetnih podjetij je na pobudo Evropske Komisije podpisalo evropski sporazum za izboljšanje varnosti otrok in mladostnikov, ki uporabljajo spletne socialne mreže. Med podpisniki so Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe in Zap.lu.

Sporazum temelji na sedmih principih za omejevanje tveganja:

  1. Osveščanje otrok, staršev in učiteljev o varnosti na internetu in sprejemljivemu načinu uporabe spletnih socialnih mrež.
  2. Ponudniki socialnih mrež naj zagotavljajo storitve primerne starosti njihovih uporabnikov. To pomeni to, da preprečijo mladoletnim uporabnikom, da uporabljajo njihove storitve. Če so ciljni uporabniki socialnega mreženja najstniki, stari nad trinajst let, je treba osebam pod to starostjo otežiti spletno prijavo.
  3. Zagotavljanje primernih tehnoloških orodij za večjo varnost uporabnikov spletnih socialnih mrež. V skladu s sporazumom naj bi tako bili celotni spletni profili in seznami stikov uporabnikov spletnih strani, ki so prijavljeni kot mladoletniki, samodejno nameščeni kot "zasebni".To bo ljudem s slabimi nameni otežilo stik z mladimi. Ponudniki morajo zagotoviti, da je iskanje zasebnih profilov mladoletnih uporabnikov onemogočeno (na sami spletni strani ali prek iskalnikov).
  4. Zagotavljanje mehanizma  za "prijavo zlorabe", ki je preprost za uporabo in dostopen uporabnikom ter jim omogoča prijavo neprimernega stika drugega uporabnika ali njegovega ravnanja z enim samim klikom.
  5. Ponudniki bodo vedno odgovorili na prijavo nedovoljenega ravnanja oz. objavo nedovoljene vsebine.
  6. Ponudniki bodo zagotovili enostavno možnosti za nastavitev zasebnost na podlagi katerih uporabniki določijo, kdo lahko bere njihovo spletno pošto.
  7. Kaznovanje objave neprimerne vsebine. Konkretno to pomeni npr. odstranjevanje, označevanje ali obveščanje o tovrstnih vsebinah

Samo lani je število uporabnikov spletnih socialnih mrež zraslo za več kot tretjino, trenutno spletne socialne mreže uporablja skoraj 42 milijonov uporabnikov interneta in ocenjujejo, da bo v prihodnjih letih število uporabnikov več kot 100 milijonov, četrtina prebivalcev EU.

Pobudniki sporazuma pričakujejo, da bodo odgovorni s podpisom sporazuma otrokom in najstnikom omogočil obvladovati možna tveganja, s katerimi se soočajo na spletu, kot so ustrahovanje, nadlegovanje ali razkrivanje osebnih podatkov.

Vir: Nasvet za Net