Indijska vlada želi uvesti cenzuro sovražnega govora na socialnih omrežjih

13.01.2012

Indijski  minister za telekomunikacije Kapil Sibal je ob koncu prejšnjega leta zaradi domnevno velike količine sovražnih komentarjev na socialnih omrežjih, uperjenih proti posameznikom in družbenim skupinam, predlagal cenzuriranje oziroma predmoderiranje sovražnih vsebin. V milijardni državi je pobuda izzvala širok odziv. Kasneje je možnost predmoderiranja Sibal zavrnil, z razlogom, da bi bilo vse vsebine nemogoče obravnavati, ne glede na to koliko cenzorjev bi internetna podjetja zaposlila, vseeno pa vztraja pri zahtevi, da morajo internetna podjetja blokirati nekatere sporne vsebine, ki jih gostijo. Prejšnji mesec se je minister sestal s predstavniki podjetij Facebook, Google, Microsoft in Yahoo, po tem ko so ta zavrnila vsa njegova prizadevanja za blokiranje oziroma odstranitev spornih vsebin z razlogom, da jih objavljajo na osnovi pravnih standardov zahodnih držav.

Predstavnik indijske vlade je ob tem poudaril, da sodni pregon oseb, ki sovražne komentarje objavljajo, pogosto ni izvedljiv, saj jih pišejo državljani tujih držav, ki so izven dosega indijske zakonodaje, internetna podjetja pa podatkov o njih ne izdajajo.

Zakoni, ki v Indiji obravnavajo sovražni govor, imajo sicer cilj preprečiti razdor med mnogimi etničnimi in verskimi skupinami, ki živijo v tej državi. Pri tem je sovražni govor prepovedan tako z ustavo kot tudi s kazenskim zakonikom. Med drugimi 153. člen indijskega kazenskega zakonika prepoveduje  verbalno, vizualno ali drugačno širjenje prezira ali sovražnosti na osnovi vere, rase, kraja rojstva ali domovanja, jezika, kaste ali skupnosti oziroma katere koli druge osnove, prav tako pa prepoveduje širjenje sovraštva med različnimi verskimi, rasnimi, jezikovnimi ali krajevnimi skupinami, kastami in skupnostmi. Indija je sicer znana tudi po verskem nasilju, predvsem med večinsko hindujsko skupnostjo in indijskimi muslimani. V valu verskega nasilja v provinci Gudžarat na zahodu države je bilo februarja leta 2002 ubito več kot tisoč ljudi, 70,000 ljudi je zapustilo domove, poškodovanih pa je bilo več kot petsto objektov čaščenja. 

Viri:

http://www.thehindu.com/news/national/ar

http://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech

http://en.wikipedia.org/wiki/2002_Gujara