Hrvaška spreminja zakonodajo na področju sovražnega govora

10.01.2013

Z dnem 1.1.2013 je na Hrvaškem začel veljati nov Kazenski zakonik, ki je spremenil tudi člene, ki se nanašajo na javno pozivanje na nasilje in sovraštvo (»javno poticanje na nasilje in mržnju«). Prvič v hrvaški zakonodaji je v primeru sovražnega govora omenjen tudi izvor komunikacije. Prvemu členu zakona o rasni diskriminaciji (Prej 174., z novim zakonikom 325. člen) je dodano, da poziv k nasilju ali sovraštvu lahko izvira preko računalniškega sistema ali mreže (ter še nekaterih drugih virov, kot sta radio in televizija). Najvišja zagrožena kazen za to kaznivo dejanje so tri leta zapora. Naj spomnijo, da je v Sloveniji je najvišja zagrožena kazen 2 leti.

Hrvaška zakonodaja prinaša tudi spremembe pri nekaterih drugih oblikah prekrškov in kaznivih dejanj na internetu. Med te spadajo vdori in ogrozitev informacijskih sistemov ter kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, ki se prav tako kot v Sloveniji pričnejo na zasebno tožbo. Zagrožene  kazni so za vse oblike kriminalitete postale znatno višje.

Politični analitik Žarko Puhovski je sicer skeptičen o možnostih uspešenega pregona teh kaznivih dejanj na Hrvaškem. Po njegovem mnenju so glavni problemi trije: anonimnost na spletu, neobstoječa praksa hrvaških sodišč na področju omejevanje svobode govora in samo število komentarjev na spletu. Hrvaški problemi pregona spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti bodo torej zelo podobni slovenskim.

Vir: Tportal.hr (02.01.2012)