Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Facebook s pomočjo orodja za strojno učenje odstranil 8.7 milijonov posnetkov spolnih zlorab otrok

5.11.2018

Facebook je v zadnjih treh mesecih s pomočjo orodja za strojno učenje odstranil 8.7 milijonov posnetkov spolnih zlorab otrok. Pred razvojem nove programske opreme se je Facebook zanašal na prijave uporabnikov ali na filtre, programska oprema pa jim odstranjevanje močno olajša.

Facebook je trenutno pod velikimi pritiski s strani odločevalcev, ki pričakujejo večjo učinkovitost pri odstranjevanju neprimernih in nezakonitih vsebin. Obljubili so, da bodo pospešili odstranjevanje takšnih vsebin, pri tem pa je moderatorjem v veliko pomoč program za strojno učenje, ki lahko pregleda milijarde objav vsakodnevno. Na ta način so v zadnjih treh mesecih odstranili kar 8.7 milijonov posnetkov spolnih zlorab otrok.

Številni oglaševalci in tiskovne agencije sicer izražajo tudi nezadovoljstvo nad odstranjevanjem vsebin na podlagi strojnega učenja, velikokrat naj bi namreč bile odstranjene povsem običajne in legitimne objave. Pri Facebooku priznavajo, da se napake sicer dogajajo, a da program deluje v korist otrok in prispeva k njihovi večji varnosti. Trenutno se dogovarjajo tudi o tem, da bi programsko opremo preizkusili še na Instagramu, ki je v lasti Facebooka.

Vir: The Guardian, 25.10.2018

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov