Facebook s pomočjo orodja za strojno učenje odstranil 8.7 milijonov posnetkov spolnih zlorab otrok

05.11.2018

Facebook je v zadnjih treh mesecih s pomočjo orodja za strojno učenje odstranil 8.7 milijonov posnetkov spolnih zlorab otrok. Pred razvojem nove programske opreme se je Facebook zanašal na prijave uporabnikov ali na filtre, programska oprema pa jim odstranjevanje močno olajša.

Facebook je trenutno pod velikimi pritiski s strani odločevalcev, ki pričakujejo večjo učinkovitost pri odstranjevanju neprimernih in nezakonitih vsebin. Obljubili so, da bodo pospešili odstranjevanje takšnih vsebin, pri tem pa je moderatorjem v veliko pomoč program za strojno učenje, ki lahko pregleda milijarde objav vsakodnevno. Na ta način so v zadnjih treh mesecih odstranili kar 8.7 milijonov posnetkov spolnih zlorab otrok.

Številni oglaševalci in tiskovne agencije sicer izražajo tudi nezadovoljstvo nad odstranjevanjem vsebin na podlagi strojnega učenja, velikokrat naj bi namreč bile odstranjene povsem običajne in legitimne objave. Pri Facebooku priznavajo, da se napake sicer dogajajo, a da program deluje v korist otrok in prispeva k njihovi večji varnosti. Trenutno se dogovarjajo tudi o tem, da bi programsko opremo preizkusili še na Instagramu, ki je v lasti Facebooka.

Vir: The Guardian, 25.10.2018