Facebook bo uvedel "gumb za paniko"

08.12.2009

Ljubljana - Socialne mreže bodo z gumbom za paniko opremljene zato, da bodo otroci, ko bodo naleteli na neprimerno vsebino, opozorili urejevalce spletnega mesta. Okoli 140 spletnih družb se je odločilo sprejeti nove standarde, ki jih je sestavila britanska vladna svetovalka za varnost na spletu Tanya Byron.

Sistem "gumba za paniko" je podoben tistemu, ki ga je že napovedala socialna mreža Bebo, z njim pa naj bi otroci laže prijavljali žaljivo, obsceno in drugo neprimerno vsebino. Novi sistem bo uporaben tudi za starše, ki bodo svojim otrokom lahko onemogočili dostop do spletnih mest z neprimerno vsebino.

Socialne mreže bodo v prihodnje imele tudi "varni iskalnik", ki bo otrokom onemogočal dostop do spletnih mest z neprimerno vsebino.

Nedavna raziskava družbe Ofcom je pokazala, da kar 35 odstotkov otrok dostopa do interneta iz svojih sob, brez nadzora staršev. Britanska vlada se je zaradi tega odločila, da bo sprožila kampanjo, s katero bo promovirala varnost na internetu. Staršem bodo svetovali, kam naj postavijo računalnike, da bodo svoje otroke lahko imeli ves čas pod nadzorom.

Vir: Dnevnik