V evropski akciji aretirali 75 ljudi, osumljenih distribuiranja posnetkov spolnih zlorab otrok

24.08.2016

Evropska policijska agencija Europol in italijanska policija sta včeraj sporočili, da so aretirali 75 ljudi, osumljenih širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok (PSZO) na spletu. Vseevropska akcija Daylight je potekala v vseh članicah Evropske Unije z izjemo Malte in Češke. Preiskave še niso končane, pričakujejo pa še več aretacij.

Tovrstne operacije so se lotili lani, potem, ko je Europol od švicarske policije dobil informacije o široki mreži kriminalcev, vpletenih v spolno izkoriščanje otrok, kot je pojasnila tiskovna predstavnica Europola Claire Georges.

Preiskave so se lotili na podlagi informacij, ki so jih pripeljale do 611 primerov suma distribucije PSZO na spletu iz 26 članic EU. Georges je potrdila, da so osumljeni v več primerih identiteto prikrivali z uporabo darkneta inšifrirnega algoritma omrežja Tor.

Zaskrbljujoč trend spolne zlorabe otrok, mlajših od 18 mesecev

Tovrstne kriminalne mreže ostajajo primarni vir za osebe, ki na internetu iščejo posnetke spolnega izkoriščanja otrok.

Iz Europola niso sporočili informacij o državljanstvu aretiranih osumljencev, je pa italijanska policija sporočila, da številni niso bili znani organom pregona. Mnogo osumljencev je starejših od 50 let.

Claire Georges je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila, da so bile žrtve različno stare. Poleg tega je opozorila na vedno bolj razširjen in zaskrbljujoč trend spolne zlorabe otrok, mlajših od 18 mesecev.

Steven Wilson, vodja Europolovega centra za spletni kriminal je dejal, da je preganjanje vpletenih v širjenje materiala o spolni zlorabah in spolnem izkoriščanju otrok pomemben del delovanja Europola. Ena večjih tovrstnih Europolovih operacij je potekala leta 2011, ko so identificirali 670 osumljencev in prijeli 184 ljudi.

Vir: Delo.si

Vir: Europol