Europol je začel s projektom »Reci ne!« za preprečevanje spletnega izsiljevanja in spolnih zlorab otrok

22.06.2017

19. junija 2017 je Europol začel s projektom »Reci ne!«, ki opozarja na izsiljevanje in spolne zlorabe otrok na spletu, kar pogosto označujemo tudi z izrazoma »sextortion« ali »webcam izsiljevanje«. V zadnjih letih se je pojav močno povečal, mnogo primerov pa ostaja neprijavljenih. V poročilu Europola je navedeno, da med žrtvami najdemo tudi 7 let stare otroke.

Pri spletnem izsiljevanju in prisili otrok gre za vrsto digitalnega izsiljevanja, pri čemer storilci za izsiljevanje uporabijo intimne slike ali informacije z namenom pridobiti še več intimnih posnetkov ali denar. Namen storilcev je lahko spolne ali finančne narave.

Spolni namen storilcev: storilec želi od žrtve pridobiti intimne fotografije ali druge intimne vsebine, s katerimi potem izsiljuje žrtev, lahko se pojavi tudi zahteva po srečanju.

Finančni namen storilcev: storilec pridobi posnetke mladostnikov in potem zahteva denar.

Europolovo poročilo razkriva, da so deklice v več primerih (84 %) žrtve spolnega izsiljevanja kot dečki (53 %). Dečki pa so v primerjavi z deklicami pogosteje žrtve finančnega izsiljevanja (32 % v primerjavi z 2 %). Pojavil pa se je še nov trend, kjer storilec zahteva od žrtve, da vključi še druge otroke v svoje fotografije in videoposnetke. V takšnih primerih so lahko žrtve spletnega izsiljevanja tudi otroci, ki varno uporabljajo internet.

Posledice spletnega izsiljevanja so za žrtve lahko zelo hude. Obstajajo primeri, kjer so se otroci samopoškodovali, pokazali znake samomorilskega vedenja ali pa celo naredili samomor. Zaradi sramu in pomanjkanja osveščenosti o tem, da gre za kriminalno dejanje, mnogo primerov otroci in mladostniki ne prijavijo.

Kot odziv na problem so evropske policije (med njimi je tudi slovenska policija) združile moči in pričele s kampanjo »Reci ne!«, ki jo podpira Europol. Namen je opozarjanje na tveganja, ki prežijo na otroke in mladostnike pri rabi interneta, ter svetovanje kako preprečiti in kako se odzvati v primerih, ko pride do izsiljevanja. Del kampanje je tudi kratek film, ki je bil posnet prav za namen osveščanja. Dostopen je v 23 evropskih jezikih, tudi v slovenščini. Po besedah Steva Wilsona, vodje Europolovega centra za boj proti kibernetskemu kriminalu, je zaradi povečane uporabe interneta pri otrocih izrednega pomena izobraževanje in osveščanje o tveganjih in jim je treba zagotoviti kar se da varno okolje na spletu.

Slovenska policija letno obravnava okoli 10 tovrstnih primerov, vendar obstajajo ocene, da je takšnih zlorab verjetno veliko več, le da nikoli niso prijavljene. Storilci so po večinoma moškega spola, so tako iz Slovenije kot tudi iz tujine, kar pa je storilcem večinoma skupno, je to, da so samotarji, brez družabnega življenja.

Kaj storiti, če postanete žrtev spletnega izsiljevanja?

Glavno sporočilo Europola je v tem primeru »Ne ustrezite zahtevam in naj vas ne bo sram zadevo prijaviti policiji.« Če vam nekdo grozi, da bo naprej delil vaše intimne fotografije ali videoposnetke in od vas zahteva denar ali še več takšnega materiala, sledite naslednjim korakom:

  1. Ne pošiljajte dodatnih fotografij in ne nakazujte denarja.
  2. Poiščite pomoč. Niste sami.
  3. Shranite dokaze. Ne izbrišite ničesar.
  4. Prekinite komunikacijo s to osebo. Blokirajte jo.
  5. Zadevo prijavite policiji.

Za več informacij obiščite spletno stran kampanje »Reci ne!«.

Vira: Europol, 19. 6. 2017 in Slovenska policija, 21. 6. 2017