Enkripcija komunikacije lahko ohromi preiskovanje spolnih zlorab otrok

15.10.2019

Ameriški Nacionalni center za pogrešane in izkoriščane otroke (National Center for Missing & Exploited Children) v izjavi za javnost opozarja na omejevanje njihovega delovanja na področju ukrepanja proti spolnim zlorabam otrok, zaradi t. i. »end-to-end« enkripcije. Ta je sicer zaradi zagotavljanja večje zasebnosti uporabnikov vedno bolj priljubljen način enkripcije komunikacije na spletu, saj načeloma omejuje možnost branja vsebine zgolj na pošiljatelja in naslovnika. A hkrati brez ustrezne rešitve v smislu zagotavljanja nadzora nad vsebinami, ki predstavljajo potencialno zlorabo otrok, tudi onemogoča pristojnim organizacijam odkrivanje in preprečevanje nadaljnje viktimizacije. 

Posnetki spolnih zlorab otrok se na spletu širijo prek e-pošte, družbenih omrežij, aplikacij za takojšnje sporočanje in spletnih strani. Tehnološka podjetja pri tem z dekodiranjem, prepoznavanjem DNA slike, umetno inteligenco in podobnim tehnologijam zaznavajo potencialno sporne vsebine in posredujejo prijavo organizacijam, kot je NCMEC, ki poskrbi za nadaljnjo obravnavo. Obseg tako obravnavanih vsebin je skrb vzbujajoč, samo lani je organizacija prejela prek 18 milijonov prijav, hkrati pa so pogosto takšne prepoznave s pomočjo avtomatskega pregledovanja vsebin edina možnost, da primeri zlorab pridejo pod drobnogled organom pregona, saj so žrtve velikokrat tako mlade, da se same ne znajo ali ne morejo rešiti.

Ravno zaradi tega na Centru opozarjajo, da bi takšna enkripcija, zaradi katere vsaj polovice teh vsebin ne bi mogli zaznati, ustvarila spletno okolje, v katerem se ilegalni posnetki spolnih zlorab otrok prosto širijo nekaznovano, kar spodbuja nadaljnje zlonamerne aktivnosti. Strinjajo se, da je zagotavljanje zasebnosti uporabnikov na spletu pomembno, a bi na prvem mestu morala biti varnost otrok, ki so zlorabljeni v fizičnem svetu. S tem pozivajo k iskanju rešitve, ki bi upoštevala oboje.

Vir: National Center for Missing & Exploited Children