Dobljena bitka, ne pa tudi vojna

05.05.2021
Zakonodajalci EU vendarle dosegli začasni sporazum, po katerem bo mogoče iskanje in odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok

V zadnjih mesecih so organizacije za varnost otrok opozarjale na zaskrbljujoče stanje. Veljavnost nove ePrivacy direktive Evropske unije je namreč omejila možnosti tehnoloških podjetij za odkrivanje, poročanje in odstranjevanje gradiva s posnetki spolnih zlorab otrok na spletu. Direktiva je začela veljati kljub številnim opozorilom organizacij, da bodo zaradi njene uveljavitve trpeli otroci.

29. aprila 2021 so zakonodajalci EU sporočili, da so dosegli začasni sporazum, ki bo posredovan v sprejetje Evropskemu parlamentu in Svetu. Ta sporazum bo tehnološkim podjetjem omogočil nadaljevanje kritičnega dela pri iskanju, poročanju in odstranjevanju spletnega spolnega izkoriščanja otrok v okviru parametrov nekaterih nadzornih zahtev.

Kot je nedavno poročal ameriški Nacionalni center za zaščito pogrešanih in izkoriščanih otrok (NCMEC), se je število poročil o spolnem izkoriščanju otrok, povezanih z EU, zmanjšalo za 58 odstotkov, in sicer v obdobju od 21. decembra 2020, ko so začeli veljati novi predpisi.

Ta začasna rešitev je prišla pozno in je šele začetek dela, ki bo moralo biti opravljeno, da bi družba našla trajne rešitve za varnost otrok na spletu.

Za iskanje teh rešitev bo potrebno sodelovanje tehnoloških podjetij, organizacij, ki delujejo z namenom zaščite otrok, in zakonodajalcev.

Vir: NCMEC