Digitalna agenda: Koalicija industrije za varnejši internet

06.12.2011

Osemindvajset najpomembnejših svetovnih korporacij na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) se je združilo v koalicijo za varnejši internet, ki jo je predvidela Digitalna agenda Evropske komisije. Ustanovni člani prihajajo iz različnih področij. V njej so prisotni proizvajalci strojne opreme in operacijskih sistemov, ponudniki internetnih storitev, socialna omrežja in mobilni operaterji. Med drugimi koalicijo sestavljajo Facebook, Google, Microsoft, Apple in Samsung.

Novica prihaja po tem, ko je podpredsednica evropske komisije Neelie Kroes zatrdila, da se mora informacijsko-komunikacijska industrija hitreje in bolj učinkovito odzivati na izzive in nevarnosti, s katerimi se soočajo mladi  Evropejci na internetu. Po njenih besedah naj bi koalicija zagotovila otrokom bolj odkrito in dosledno zaščito pri udejstvovanju na internetu.

 

Ustanovni člani koalicije so se zavezali ukrepanju na petih področjih:

  • Enostavna in pregledna orodja za prijavo: vse naprave morajo imeti funkcijo, ki jo je lahko najti in prepoznati, da omogočijo odziv in prijavo vsebin in kontaktov, ki se zdijo otrokom škodljivi.
  • Starosti prilagojene nastavitve zasebnosti: nastavitve, ki upoštevajo potrebe različnih starostnih skupin (nastavitve, ki določajo, kako široko dostopne so informacije o uporabniku; na primer ali so kontaktne informacije in slike dostopne samo bližnjim kontaktom ali širši javnosti).
  • Širša uporaba klasifikacije vsebine: razviti splošno veljaven pristop k starostni klasifikaciji vsebin, ki bi ga lahko uporabljali v vseh sektorjih in bi staršem zagotovila razumljive starostne kategorije.
  • Večja dostopnost in uporaba orodij starševskega nadzora: uspešno promovirana uporabniku prijazna orodja za čim večjo razširjenost uporabe.
  • Učinkovito odstranjevanje posnetkov zlorab otrok: izboljšanje sodelovanja z organi pregona in prijavnih točk nezakonitih vsebin na internetu za proaktivno odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok iz interneta.

Za vseh pet zavez obstajajo kazalci za uspešnost in časovni roki za izpolnitev. Ustanovni člani so se ob potrditvi izjave o namenu zavezali, da bodo sodelovali s komisijo pri iskanju optimalnih rešitev. Koalicija bo preučila svoje dotedanje delo v poletnih mesecih prihodnjega leta.

 

Ozadje:

Ohranjanje otrok varnih na spletu  je ključna zaveza Digitalne agende za Evropo (IP/10/581MEMO/10/199 in MEMO/10/200).

V povprečju začnejo evropski otroci internet uporabljati pri sedmih letih. 38% otrok v starosti od 9 do 12 let pravi, da imajo, kljub starostni prepovedi, svoj profil na socialnem omrežju. Več kot 30% otrok uporablja za dostop do interneta mobilno napravo, 26% pa jih za internetni dostop uporablja igralno konzolo.

Koalicija je nastala na podlagi poziva podpredsednice Kroesove IKT sektorju naj okrepi svoje ukrepe ob izzivih, ki jih povzroča vse nižja starost otrok, ki uporabljajo internet.

Vir: http://europa.eu/

Druge uporabne povezave:

Safer Internet:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/self_reg/index_en.htm

Digital Agenda website: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes' website:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Follow Neelie Kroes on Twitter:http://twitter.com/neeliekroeseu