Z današnjim dnem začetek Evropske mladinske kampanje za boj proti sovražnemu govoru na spletu

23.05.2013

Danes, 22. marca 2013, se prične Evropska mladinska kampanja za boj proti sovražnemu govoru na spletu. Kampanja je pobuda Sveta Evrope, v katero so povabljene vse članice Sveta Evrope, tudi Slovenija. Neposredni prenos dogodka ob otvoritvi kampanje si lahko ogledate tukaj: http://webtv.coe.int/index.php?CategoryI  Dogodek se začne ob 10.30 uri.

Slovenski odbor kampanje s sedežem pri Uradu za mladino pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport tvorimo poleg prijavne točke Spletno oko tudi krovne mladinske strukture kot so Mladinski svet Slovenije in njihovih članic (16 nacionalnih mladinskih organizacij); Mreža MaMa - mreža mladinskih centrov Slovenije, z večino njihovih lokalnih in regionalnih organizacij; nadalje organizacij, ki so izpostave "instrumentov" Sveta Evrope na nacionalnem nivoju kot so MISSS-Mladinsko Informacijsko središče in MOBIN-Mladinska kartica, "Pod 26". Glede na to, da je letos Maribor Evropska prestolnica mladih, so v koordinaciji tudi ti.

Omenjena Kampanja, ki bo predvidoma trajala do septembra 2014, bo med drugim prispevala k ozaveščanju o škodljivosti sovražnega govora za demokratične skupnosti in posameznika na področju človekovih pravic; bo prispevala k dvigu tolerance na pogovornih omrežjih; bo v pomoč mladinskim organizacijam in aktivistom pri prepoznavanju različnih oblik sovražnega govora; bo omogočala odzivanje na primere, kjer so tarča sovražnega govora posamezniki ali družbene skupine, ipd.

V sklopu Kampanje je načrtovanih več tipov aktivnosti (kot so seminarji, delavnice, simpoziji, konference) tako na nacionalnem nivoju, kot tudi mednarodnem pod okriljem Sveta Evrope. Nacionalni odbor kampanje bo poleg  posebej prej omenjenih mladinskih struktur vabil k sodelovanju druge institucije ter o vseh dogodkih sproti obveščal.