V Bruslju ustanovili Evropsko finančno koalicijo za boj proti komercialnemu spolnemu izkoriščanju otrok na spletu

04.12.2012

Koalicijo sestavljajo organi pregona, organizacije civilne družbe in mednarodne korporacije (med drugim Google, Microsoft, Visa, Mastercard in Paypal), ki ponujajo različne storitve na internetu. V Koaliciji sodeluje tudi mednarodno omrežje Inhope, katerega del je prijavna točka Spletno oko. Projekt, ki ga bo izvedla koalicija, bo trajal tri leta, sofinancirala pa ga bo Evropska komisija.

Izbira komercialnih partnerjev ni naključna, saj je glavni cilj projekta omejevanje spolnih zlorab otrok, preko nadzora informacijskih tehnologij in preverjanja načinov spletnega plačevanja, ki so uporabljeni pri komercialnem širjenju posnetkov spolnih zlorab otrok.

Podoben projekt, katerega cilj je bil onemogočanje plačljivih spletnih strani (»pay sites«) preko katerih se je trgovalo z nezakonitimi posnetki spolne zlorabe otrok, se je izvajal že leta 2009. Pri Evropski komisiji so zatrdili, da je bil projekt uspešen, saj je število komercialnih spletnih strani nedvomno zmanjšalo, a hkrati poudarjajo, da se je velik del prepovedanih vsebin in storilcev preselil na druga, težje sledljiva spletna mesta, kot so spletne klepetalnice, mesta za deljenje datotek (»file sharing«) in anonimnostna omrežja.

 Koalicija si bo prizadevala tudi za:

  • Podporo mednarodnim preiskavam, tudi v sodelovanju s komercialnimi partnerji
  • Raziskovanje (komercialnega) spolnega izkoriščanja otrok na internetu
  • Zaščito legitimnih poslovnih interesov pred uporabo spletnih tehnologij za namene komercialne spolne zlorabe otrok.
  • Izobraževanje organov pregona in zasebnih podjetij o komercialni spolni zlorabi otrok in za
  • Obveščanje zakonodajalcev in javnosti o aktivnostih na projektu

Pri Spletnem očesu pozdravljamo koalicijo in projekt na katerem bo delovala, v prizadevanju za zmanjšanje števila spolnih zlorab otrok na internetu. 

Vir: Europol (26.11.2012)