Britanski notranji minister napovedal strožji boj proti spletnim spolnim zlorabam otrok

11.09.2018

Britanski minister za notranje zadeve Sajid Javid je dejal, da nekatera tehnološka podjetja spletnih spolnih zlorab otrok ne jemljejo dovolj resno. Podjetij ni želel imenovati, saj jim je hotel dati priložnost, da se odzovejo, a bo v primeru, da tega ne bi storila, ukrepal. Čeprav se je v zadnjih letih na tem področju pokazal napredek, je dejstvo, da spletne spolne zlorabe otrok niso redek pojav.

Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (National Crime Agency - NCA) je ocenila, da je v Združenem kraljestvu približno 80.000 ljudi, ki na spletu predstavljajo določeno vrsto grožnje za otroke. Sajid Javid, britanski notranji minister, je dejal, da zahteva spremembe glede ukrepov proti spletnim spolnim zlorabam otrok. Okrcal je tehnološka podjetja, da zadeve ne obravnavajo dovolj resno. Napovedal je, da bo v primeru, če tehnološka podjetja, kot je na primer Facebook, ne bodo sprejela zadostnih ukrepov za odstranitev teh vsebin, s pomočjo spremembe zakonodaje strogo ukrepal. Prav tako je Javid napovedal dodatnih 21.5 milijonov funtov (24 milijonov evrov) pomoči preiskovalcem, ki se ukvarjajo s pregonom storilcev spletnih spolnih zlorab otrok.

Otroška dobrodelna organizacije NSPCC je posebej izpostavila Facebook kot podjetje, ki bi lahko naredilo več, na primer z odkrivanjem in označevanjem računov, ki pošiljajo prošnje za prijateljstvo v sumljivih okoliščinah.  Odzvali so se pri Facebooku in Microsoftu, kjer se strinjajo, da je spolno izkoriščanje otrok na spletu resničen izziv, ki ga obravnavajo zelo resno in tesno sodelujejo s strokovnjaki, vlado, policijo, drugimi tehnološkimi podjetji in civilno družbo z namenom preprečevanja širjenja tega pojava in zaščite otrok.

Vir: The Guardian, 3. 9. 2018