21. marec - svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji

21.03.2014

Danes je svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji, katerega namen je spomniti na boj proti rasističnemu nasilju, stereotipih v medijih in vsakdanji diskriminaciji. Svetovni dan boja proti rasizmu so Združenih narodi prvič razglasili leta 1966.

21. marec zaznamuje obletnico pokola v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki leta 1960, ko so med mirnimi demonstraciji proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi. Šest let kasneje so Združeni narodi 21. marec razglasili za dan boja proti rasizmu.

Po svetu bodo tako danes pripravili številne prireditve, s katerimi bodo opozorili, da se mora nadaljevati boj za kulturno raznolikost in proti rasizmu. Letos bo dan potekal pod geslom "rasizem in šport".

"Združiti moramo sile za konec rasizma in šport nam lahko pomaga pri doseganju tega cilja. Na ta svetovni dan se ponovno zavežimo, da bomo rasni diskriminaciji naredili konec in da je naša vizija svet pravičnosti, enakosti in življenje brez strahu," je v letošnji poslanici zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Pri Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) opozarjajo, da se kljub napredku na tem področju v Evropi še vedno pojavljajo številni primeri rasizma pri delu in zaposlovanju, v šolah in diskriminacija migrantov in Romov.

Rasna diskriminacija lahko obstaja na vseh družbenih ravneh, še posebej ko se v teh negotovih časih gospodarske krize ljudje počutijo materialno ogrožene ter iščejo grešne kozle, ki so pogosto priseljenci drugih ras, so še opozorili pri Unescu in poudarili pomen današnjega svetovnega dne, ko je potrebno opozoriti na bogastvo kulturne raznolikosti ter spoštovanje in strpnost do sočloveka, ne glede na raso.

Koliko pa vi veste o rasizmu? Preverite dejstva o rasizmu na tej povezavi, obiščite spletno stran mladinske kampanje proti sovražnemu govoru na spletu in nas obiščite na  slovenski FB strani kampanje Ne sovraži!

 

Vir:STA

     EjKartica