17. maj, Mednarodni dan boja proti homofobiji

23.05.2013

Med 9. in 12. majem so se v mnogih evropskih mestih zvrstile parade ponosa, kjer so istospolno usmerjeni skupaj z biseksualci in transspolnimi zahtevali odpravo razlikovanja na osnovi spolne usmerjenosti. To razlikovanje je po besedah predsednika Parlamenta Jerzyja Buzeka "obsojanja vredno, saj ljudi zaničuje in jim odvzema pravice zaradi njihove spolne usmerjenosti." 

Čeprav je boj teh skupin za enakopravnost že zelo dolg, pa se mnogi istospolni, biseksualci in transseksualci v mnogih državah, predvsem afriških in arabskih, še vedno soočajo z dolgimi zapornimi in celo smrtnimi kaznimi. Evropska unija se je v Listini temeljnih pravic zavezala, da bo homofobijo odpravila, je na plenarnem zasedanju Parlamenta prejšnji teden opozoril Buzek.

Kaj se je zgodilo 17. maja 1990?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do 17. maja 1990 homoseksualnost pojmovala kot duševno bolezen, na ta dan pa je generalna skupščina organizacije v deklaraciji poudarila, da homoseksualnost ni bolezen, motnja ali sprevrženost.

Kljub temu pa zakonska zveza med osebami istega spola še vedno ni priznana v večini držav EU, pri čemer imajo istospolni pari, ki so poročeni, težave pri uveljavljanju svojih pravic drugje po uniji.

Evropski parlament je sprejel vrsto resolucij, v kateri poziva k odpravi diskriminacije istospolnih ter se zavzema za to, da bi bodoče generacije Evropejcev sprejele kulturo odprtosti in strpnosti. "Tako v prihodnje ne bi več rabili dneva boja proti homofobiji," meni Buzek.

V okviru gibanja "No hate speech", ki se izvaja na pobudo Sveta Evrope  (tudi v Sloveniji),  se bo na ta dan zvrstilo veliko aktivnosti zoper  vse oblike sovražnega govora na spletu. Prav današnji dan je tako razglašen za Prvi akcijski dan zoper homofobijo in transfobijo, in ponuja veliko možnosti za aktivno participacijo. Video, ki je bil pripravljen v okviru gibanja, si lahko ogledate tukaj: .

Vir: http://www.europarl.europa.eu