Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Kaj je izsiljevanje z intimnimi posnetki?

Izsiljevanje z intimnimi posnetki (ang. sexual extortion), poznano tudi pod izrazom »sextortion«, je relativno nov pojav spolnega izkoriščanja, ki se v glavnem dogaja na spletu in se poslužuje predvsem nefizičnih oblik izsiljevanja.  Izsiljevanje z intimnimi posnetki se lahko zgodi odraslim ali mladoletnim osebam. O izsiljevanju mladoletnih oseb z intimnimi posnetki govorimo, ko nekdo otroku ali mladostniku zagrozi, da bo razširil njegove intimne posnetke, če mu ne priskrbi še več intimnih posnetkov, denarja ali spolnih uslug. Storilec lahko zagrozi tudi, da bo z uporabo informacij, ki jih je pridobil od mladostnika ali z vdorom v njegove naprave, škodoval njegovim prijateljem  ali sorodnikom, če ne bo ustregel njegovim zahtevam. Izsiljevanje z intimnimi posnetki je lahko tudi nadaljevanje sekstinga. Zaradi narave tega dejanja lahko sextortion mladostnikom pusti resne posledice na različnih področjih njihovega življenja. Trendi kažejo, da je v Sloveniji največ žrtev izsiljevanja dečkov, čeprav se to dogaja tudi deklicam.

Motivi za izsiljevanje

Najpogostejši motiv za izsiljevanje so novi intimni posnetki, ki morajo biti še bolj seksualno eksplicitni kot prvi posnetek. Storilec v skrajnih primerih od otroka/mladostnika v nadaljevanju izsiljevanja zahteva snemanje točno določenih seksualnih prizorov, ki vključujejo tudi druge mladoletne osebe, na primer njegove vrstnike ali sorodnike. Otroci/mladostniki pogosto pristanejo na vse mogoče zahteve, saj zmotno verjamejo, da se bo izsiljevanje s tem prenehalo, kar pa se ne zgodi. Izsiljevanje za še več intimnih posnetkov je morda nekoliko bolj usmerjeno v osebe ženskega spola.

V manjši meri je cilj izsiljevanja denar ali kakšna druga dobrina. Storilec v teh primerih navadno zahteva od otroka/mladostnika, da mu denar nakaže prek spletnega plačilnega sistema. Izsiljevanje za denar je pogosteje usmerjeno v osebe moškega spola.

Motiv izsiljevanja je lahko tudi zahteva po spolnih uslugah, ki je pri obeh spolih enako prisotna. Otrok/mladostnik v teh primerih pogosto pozna storilca že od prej, o čemer težko spregovori z bližnjimi.

Posledice izsiljevanja

Otroci/mladostniki, ki so žrtve izsiljevanja z intimnimi posnetki, se soočajo z različnimi negativnimi posledicami. Tisti, ki se soočajo z uresničenimi grožnjami (storilec je njihove posnetke objavil na spletu), poročajo o izgubi prijateljev in spoštovanja med vrstniki, selitvi v drugo mesto, menjavi šole, terapevtski obravnavi. Občutki, ki jih spremljajo, so sram, samoobtoževanje, tesnoba, depresija, strah, kako bo dogodek vplival na njihovo družbeno življenje in kariero v prihodnosti. Nekateri otroci/mladostniki svojo duševno stisko izražajo skozi samopoškodovalno vedenje in samomorilne misli ali celo poskušajo storiti samomor. Zaradi izpolnjevanja materialnih zahtev storilca si nekateri nakopljejo tudi finančne dolgove.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov