Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Sovražni govor globalno in lokalno

23.5.2017

Vabimo vas k udeležbi na posvetu z naslovom »Sovražni govor globalno in lokalno«, ki bo potekal 9. junija 2017, s pričetkom ob 10. uri, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Posvet je namenjen urednicam_kom in moderatorkam_jem spletnih medijev in drugih spletnih mest ter drugi strokovni in zainteresirani javnosti.

V okviru preiskave v Evropi aretiranih 368 osumljencev spolnih zlorab otrok

22.5.2017

V začetku maja je bil na 30-letno zaporno kazen obsojen administrator spletne strani s posnetki spolnih zlorab otrok, Playpen. Odstranitev  Playpena je spodbudila t.i. operacijo »Pacifier«, eno največjih in najbolj kompleksnih preiskav na tem področju. Ta je zgolj v Evropi vodila v aretacijo ali obsodbo 368 osumljencev spolnih zlorab otrok.

Izobraževanje s področja človekovih pravic in sovražnega govora

4.5.2017

Mladinski svet Slovenije (nacionalni koordinator gibanja Ne sovraži) v sodelovanju z Mirovnim inštitutom, društvom Appareo in prijavno točko Spletno Oko organizira izobraževanje na temo človekovih pravic in sovražnega govora, ki bo potekalo od 25. maja do 28. maja 2017 v Postojni.

Globalna akcija proti distribuciji posnetkov spolnega izkoriščanja otrok prek aplikacije WhatsApp

21.4.2017

Europol in Interpol sta podprla špansko policijsko operacijo Tantalio v borbi proti distribuciji posnetkov spolnega izkoriščanja otrok. Usmerili so se v raziskovanje širjenja tovrstnega materiala na  Whatsappu in različnih anonimnih omrežjih na t.i. darknetu. V Evropi in Južni Ameriki je bilo do sedaj aretiranih 39 osumljencev.

Desetletnica delovanja prijavne točke Spletno oko

11.4.2017

Mineva deset let, odkar na prijavni točki Spletno oko javnosti omogočamo anonimno prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu. V tem obdobju smo prejeli prek 21 tisoč prijav, pri več kot 1900 prijavah pa smo ugotovili znake nezakonitosti in jih v skladu s tem tudi posredovali policiji.

Pedofilom, ki predstavljajo nizko tveganje, bi morali po mnenju strokovnjaka omogočiti predvsem pomoč prek telefonskih linij

11.4.2017

Visoki uradnik za zaščito otrok v Združenem Kraljestvu, Simon Bailey, pravi, da morajo skupaj kot država poiskati alternativne rešitve zaporu.

Tretji odziv Sveta za odziv na sovražni in diskriminatorni govor

22.3.2017

Svet za odziv na sovražni in diskriminatorni govor v obdobju med  19. oktobrom 2016 in 20. marcem 2017 ni prejel novih zunanjih pobud/primerov, vendar se za javni odziv vsakič odloča glede na že predstavljena merila.

Sovražni govor na internetu v Sloveniji moteč za devet desetin vprašanih

21.3.2017

Izsledki spletnega panela Tržno-raziskovalne agencije GfK potrjujejo, da javnost sovražni govor prepoznava kot izjemno problematično obliko komunikacije.

Anonimni heker onemogočil več kot 10.000 spletnih strani s posnetki spolnih zlorab otrok

2.3.2017

Anonimni heker je uspel vdreti na strežnike ponudnika gostovanja Freedom Hosting 2, ki gostuje spletne strani na t.i. darkwebu, in ga onemogočiti. Zato se je odločil, ko je našel nekaj spletnih mest, ki so ponujala posnetke spolnih zlorab otrok. Z napadom je onemogočil več kot 10.000 tovrstnih spletnih strani.

Spletno oko predstavlja rezultate ankete med slovenskimi ljubitelji erotike

28.2.2017

Na posnetke spolnih zlorab otrok je med brskanjem po internetu v zadnjih petih letih 24 anketirancev naletelo enkrat, 20 od dva do petkrat, 15 pa več kot petkrat.

Strani

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov